Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Furcsa felvillanás az AR3098-ban. Fehér fler? Ca-K fler?

Furcsa felvillanás az AR3098-ban. Fehér fler? Ca-K fler?

Furcsa felvillanás az AR3098-ban. Fehér fler? Ca-K fler?

Talán az idei utolsó napfotóm. Az egyre alacsonyabb napállás és a bizonytalan időjárás egyre jobban ellehetetleníti a nagyfelbontású Napfotózást. Kedden 2 órányi próbálkozás után a fátyolfelhők megérkezése hozta el a kellő nyugodtságot koradélután.
Mindeközben a 12:05 és a 12:41 időpontban készült felvételek között furcsa különbséget vettem észre, pontosabban azt, hogy az utóbbin már a nyersvideón is feltűnően fényes folt világított a bal alsó foltban. Vajon fler lehetett? Fehér fler, vagy éppen Ca-K-ban volt fényes?

Készítette

Dr. Francsics László

Optika

300/1200 + APM 6,25

Kamera

ASI 174 MM

Mechanika

Skywatcher EQ6 Synscan átalakított

Helyszín

Magyarország

Dátum

2022-09-14

Expozíciós adatok

0,5 ms 90gain 4000 10%-a

Szűrők

Edmund Optics 394/10 nm

Hozzászólások

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Köszönöm Lio! Nem tudom, mi az... Szerintem ők sem tudják :-) Valaki azt mondta, hogy fler-kernel, ami a fler kiindulásának "töve"...

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Közben látom, hogy megérkezett a megoldás - és egyben gratula a Solar Picture of the Day-hez! :) "Bright penumbral grain" - ez már nekem nagyon ingoványos talaj, de ha jól értelmezem, akkor valami fényes "szemcse", ami a penubrától az umbra felé tart és maximum pár órán át létezik?

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

A fler az a napkitörés. Vannak mágneses erővonalak mentén kígyózó hurkok, pálmafák, azok a protuberanciák, de ha lecsatolódik egy mágneses hurok, akkor elszabadul a plazma és kirepül a bolygóközi térbe. Ez a napkitörés, ami jókora felvillanással jár.
...Általában H-alfában...
Épp ez az érdekes, hogy 95% kontinuumban és 5% Calciumban én a távcsövemmel hogyan láthatok bármi felfényesedést egyáltalán. Ez pedig a fehér fler, ami azt jelenti, hogy annyira fényes a kitörés, hogy a H-alfa túlvilágítja a fotoszférát, vagyis kontinuumot, és sima naptávcsőben is látszik. Gyanítom, hogy nálam Kalciumban volt a villanás, mert a H-alfát kizárja a Kalcium szűrő. De visszanéztem az SDO képeit és nagyon rettenetesen nagy kitörés nem volt, a fénylő folt is sokáig látszott, nem csak pár percig. Szóval nem tudom mi ez, mindenesetre szokatlan, a videón egészen feltűnő volt.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Ez a fler dolog pontosan micsoda?