Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Lángoló hegyek a Szív kapujánál

A mult héten feltöltött Szív-köd fotómat minden nap elővettem és próbáltam belőle valami újat kihozni. Ez a perspektíva, amit válaztottam tetszett a legjobban. Akárhányszor, ha ránéztem a képre, mindig ott láttam azokat a lángoló hegyeket, amik a H alfa és az SII ionizált gázak alkotnak a kék OIII alkotta űr tengerén.

Készítette

Dobrovodský Tamás

Optika

Lacerta 200/800 Fotonewton

Kamera

ASI 183MM Pro

Mechanika

EQ6-R Pro GoTo

Helyszín

Ímely - Szlovákia

Dátum

2022-09-07

Expozíciós adatok

H alfa 5ó 20p, OIII 3ó, SII 2ó, + korrekciós képek

Szűrők

Baader 6,5nm Halfa, Astronomik 6nm OIII, Astronomik SII 6nm

Hozzászólások

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

@Lio: Köszi Lio! :) Ezeket a képeket még mindig a klasszikus módszerrel dolgozom fel.. vagy is, Photoshoppal... Két barátomnak oda adtam a Sziv-köd S,H és O monokrom stackjeit hogy dolgozzak fel Pixibe,, hát basszus,, ettöl joval több részletet meg ki lehetett csikarni-facsarni... Szóval nálam az lesz majd a next-step... Már várom amugy a videot a Pixiröl a youtube csatornánkon...

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

@Balázs_Álmos > Köszönöm... A kompozíción már nekem is kicsit megakad a szemem, illetve az elmém... Talán az lesz a vége, hogy jobbra fordítom a képet 90 fokkal.. és a Melotte15 köd-figurája vízszintes állapotba kerül... Ma lehet, hogy ezt még feldolgozom.. és ehelyett feltöltöm...

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Gratula Tomi! Nagyszerű a kép dinamikája és a színvilága is, na és ragyognak a csillagok, tudod ezt említettem a múltkor, itt most nincs ilyen probléma! :)

 Balási  Álmos Balási Álmos

Nagyon tetszik a részletessége, a zaj sem zavaró, viszont a kompozícióban én is érzem az egyensúly hiányát.

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszi,, amugy ha belegondolok, tenyleg jobb, ha inkabb egy picit reszletesebb, mint hogy olyan műnek tűnjön a kép. Igy hagyom. Ami a kompoziciot illeti, ez a kép nagyobb latomezöben van. Szoval, hozzatettem az aljahoz es a tetejehez egy kicsit. Sajnos az elözö kepet mar kitöröltem.
Lehet ezt a reszletet legközelebb nem a 0,75x reducerrel fogom fotozni, hanem majd veszek egy f4 koma korektort es 800mm fokuszon fogom fotozni. Az ASI183MM-as kamerara meg az a f4 is böven jó lesz. Neked sok tapasztalatod van ezzel a kameraval.
Apropo: ha mar igy benne vagyunk, milyen gaint és expo idöt szoktal hasznalni az SHO szürök kepeire?
Köszi! :-)

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Nekem ez a zajosság még simán belefér, sokkal természetesebb így a fotó látványa, de ha téged nagyon zavar, akkor esetleg egy nagyon finom chromatikus, vagyis színzaj szűrést alkalmazhatsz rá, az a részelteket nem bántja, de a vörös zizit szépen el tudja tüntetni. Az előző verziót már nem látom, szóval ahhoz képest nem tudom megmondani, hogy a kompozíció mennyit változott, én még mindig érzek benne egy kis egyensúlytalanságot, de ezt inkább mondják mások, mert nagyon szubjektív.

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszi Péter, hogy ránéztél a képre. Picit féltem a zajtol, így hát jobban zajszűröztem, de így, hogy még egyszer feldolgoztam, jobban ráhangoltam a részletekre, és tényleg jobb lett.
A kompozicion is kicsit modositottam. Hadjam igy, vagy esetleg felülröl vagy alulrol még vágjak le?
Köszi!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Jó ez a kompozíció, de talán lehetne kicsit lejjebb tolni az egész témát, hogy felül több látszódjon. Illetve szerintem itt sok a zajszűrés, elmostad a részleteket és a kontrasztot. Szerintem itt még bőven van tartalék a nyersanyagban.