Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M31

Év elején próbálkoztam elösször ezzel az objektummal. Akkor sajnos a tükrös távcsőnél nem volt megfelelö a kollimálás ezért homályos lett.
Most, hogy újra látható az égbolton este ezért a refractor távcsövemmel újra próbáltam és ez lett az eredménye :)

Készítette

Székely Viktor

Optika

Willam Optics GT71

Kamera

ZWO ASI294MM-PRO

Mechanika

EQ6R-PRO

Helyszín

Páty

Dátum

2022-08-02

Expozíciós adatok

16x300S Ha, 60x120s L, 39x120s R, 40x120s G, 41x120s B

Hozzászólások

 Székely Viktor Székely Viktor

Feltóti Péter, köszönöm szépen a tanácsot. Örülök, hogy így részletesen leírtad. És teljesen igazad van :)
Nagyon sokat kell még az asztrofotózásról tanulnom. Mindenképp megnézem akkor az oktatóvideót amit csináltok. Esetleg tudod, hogy pontosan mikorra várható? És csinálok is most egy olyan szerkesztést amit javasoltál. Köszi szépen mégegyszer a tanácsot. Még feltöltök majd pár képet a nyárról, bár lehet, hogy inkább megvárom az videot és újra szerkesztem előbb őket és úgy töltöm fel :)

 Benei Balázs Benei Balázs

Nehezebb objektum, mint gondolná az ember, ahány fotós, annyiféle feldolgozását láttam az M31-nek. Nem kritizálok, mert az én verziómat inkább ki sem rakom ide, de tetszik Péter megfogalmazása, hogy mit mutassunk meg a végeredményben.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Hát így elsőre azt mondanám, hogy épp az a baj, - és ez látszik is a képen - hogy különböző rétegekből áll össze a kép. Hamarosan elérhetővé tesszük a nyári asztrofotós akadémia felvételeit, ahol a feldolgozás folyamatát mutatjuk be különböző szoftverekben és különböző technikákra. Ezt mindenképp ajánlom a figyelmedbe. Alapvetően itt az a baj, hogy a háttér egyrészt egyszer csak véget ér feketénél, egy bizonyos fényesség után már semmi nem látszik, de a valóságban egy fotó nem így néz ki. Másrészt az is furcsa, hogy ebbe a mattfekete műháttérbe van bele blendézve a galaxis, ami egyszer csak elősejlik a feketéből. Ezen meg valahogy ott vannak a csilalgok, amik a galaxis előtt kicsit megváltoznak. A galaxis színei is furcsán jönnek, kicsit olyan, mintha nem azt mutatnád meg, amit lefotóztál, hanem azt próbálod meg előállítani, amit gondolsz arról, hogyan nézhet ki. De erre semmi szükség, ott van minden a nyersképeken. Azt kell megmutatni, amit lefotóztál. Szerintem csak annyit csinálj, hogy felskálázod (görbézed) a fotót, aztán adsz neki egy is színtelítettséget, majd állítsd be a színegyensúlyt természetesre. Már ebből nagyon szép és természetes hatású fotó fog születni, mert szerintem a nyersanyagod biztosan nagyon jó. A Halfát ráér majd utána egy második körben alátenni.

 Székely Viktor Székely Viktor

Szia, igazábol ezt youtube videok nézése után szerkesztettem. Igaz, van réteg amit túlhúztam :) de nagyon szivesen fogadom a kritikát és a tanacsokat. Igazábol január óta asztro fotózok. Ezert szeretnék minden tanácsot meghalgatni és alkalmazni :) köszi.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Milyen forrásokból tanulva dolgoztad fel ezt a fotót? Nem tudom, hogy mennyire igényelsz véleményt, kritikát vagy tanácsod, kérés nélkül nem akarok okosodni :)