Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Rozetta keskenysávban

A hónap képe: 2022. szeptember

A tavalyi rozetta köd fotóm óta terveztem egy szűkebb kivágású fotó elkészítését, amit úgy tűnik, hogy idén sikerült is elkészíteni. A terv az volt, hogy a korábban kinézett kompozícióban az ASI183 kamerával fotózok Ha, OIII és SII szűrőkkel, majd ezeket a nyerseket összekombinálom a korábbi csak Ha és OIII Moravian kamerával készült nyersanyaggal. SII nyersanyag nagyon kevés készült, ezért nem voltam biztos benne, hogy meg tudom valósítani, amit terveztem, de meglepő módon elégnek bizonyult, legalábbis most így ítélem meg. A végeredmény 30 óra összexpóból állt elő nagyjából fele-fele arányban a két kamera között.

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 carbon asztrográf

Kamera

ZWO ASI 183 MM Pro + Moravian 16200 G3 MkII

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Törökkoppány, Halásztelek

Dátum

2022-02-01

Expozíciós adatok

M: Ha 8óra, OIII: 7óra, ASI: Ha 8óra, OIII 3,5óra SII 3,5óra

Szűrők

Astronomik 2" 6 nm H alpha, OIII, SII

Hozzászólások

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Köszi Laci, örülök, hogy még neked is tudtam újat mutatni :D

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nagyon látványos. Színeket, részleteket félretéve nekem a kompozíciója tetszik a legjobban. Nagy vágyam volt, hogy valamit félbevágva lássak. Na végre valaki megcsinálta :-D

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Ja ez jó ötlet :) de így legalább a Registarnak is van értlme :)

 Tőkés Bertalan Tőkés Bertalan

Én egyszerűen mindkét képből csinálnék 1-1 másolatot és úgy stackelném! Az már négy és a pixi boldog! :D Amúgy pedig a kép szuper! Gratulálok!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Köszi Tamás. Először is előállítottam mindkét sorozatból egy egy stacket, ezt pixinsightban csináltam, majd a két stacket illesztetem csillagra, majd jelzaj arányuknak megfelelően súlyozva Registarban stackeltem őket. Sajnos valamiért a Pixitinsightban nem jöttem rá, hogy hogyan lehet két képet stackelni, minimum 3-at akar, amit őszintén szólva nem értek, és kicsit zavar is, hogy Pi-ben lehet konkrétan automatikusan besúlyozni a fotókat jel zaj arány alapján, míg Registarban csak saccra tudom megadni a súlyt, de hát ez van.

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Nagyon szép, részletgazdag képet sikerült ismét alkotnod, gratulálok! Egy olyan kérdésem lenne: hogyan és miben stackelted a két kamerábol a képeket? Köszi!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

... én meg már azt hittem, hogy van valami DSLR-es turpisság is! :D Na de ez sem von le semmit az érdemekből, két kamera anyagát összedolgozni sem piskóta! :)

 Feltóti Péter Feltóti Péter

ui.: az EOS600Dt véletlenül írtam bele, ebben nincs DSLR anyag, javítottam a leírást.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Köszi srácok, örülök, hogy tetszik.
@Róbert: Ez kb az ASI183 látómezejének 3/4-ede, szóval elég kicsi. Az ASI-val 5 perceket exponáltam, a Moraviannal 10 perceket, ami igazság szerint elég rövid, de szerencsére ez egy fényes objektum. Valójában hosszabbakat kellett volna lőni.

@Lio, pont azt szeretem a HST palettában, hogy gazdag színvilágot tud eredményezni, isten ments hogy kiszedjem :) amúgy csak két kamera volt. :)

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Újabb zseniális fotó, egyszerűen elveszek a részletekben... Úgy látszik az újszerű módon, szűkebb látómezőben megmutatott mélyég-objektumok a védjegyeddé válnak! :) Külön érdem, hogy három kamera anyagát sikerült ilyen módon összedolgozni és ami még nagyon tetszik, hogy nem vontad ki belőle a zöld színt, s ezzel még élménytelibb a kép látványvilága.

 Misi Róbert Misi Róbert

Hát itt aztán vannak részletek rendesen! Szuper fotó! Gratulálok! Mennyit vágtál a fotóból? Megkérdezhetem az expo időket?

 Kaptás Attila Kaptás Attila

Szia Péter. Fantasztikus lett a kép. Fantasztikus kidolgozás, szuper sima köd részletek. Hogyan csinálod? Teljesen megérte a több anyag.