Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC7023 / C4 - Írisz nebula

Ez a kép csak és kizárólag a törökkoppányi felvételekből készült. Rá kellett jönnöm, hogy ezt a projektet csak Törökkoppányhoz hasonló, sötét helyről érdemes tovább folytatni. 4 óra f5-ös távcsővel egészen szépen hozza a részleteket. A Gödön készült 4 órányi felvételt pedig csak nagyon kis súlyozással tudtam volna használni. Ég és föld a képek között a minőségbeli különbség.

Készítette

Papp Bence

Optika

150/750 newton, tuning nélkül

Kamera

Canon 600D

Mechanika

EQ6R

Helyszín

Törökkoppány

Dátum

2022-07-31

Expozíciós adatok

48 X 5 perc @ ISO1600

Hozzászólások

 Papp Bence Papp Bence

Köszönöm a hozzászólást Laci. Mindenképp folytatom a "projektet". Szerintem is kell még bele expó bőven. Kíváncsi vagyok, hogy mennyit tudok majd javítani a képen. a TK-s kiruccanásban pedig benne vagyok, csak legyen jó idő ránk.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nagyon jó! Az is hogy ilyen sötét objektumot fotózol, meg a felismerés is, hogy sötét ég kell hozzá. Sajnos ezeket a barna porködöket nem nagyon tudod szűrőkkel kiemelni a fényszennyezésből, ezért szinte kizárólag sötét égen tudod fotózni őket. Érdemes lenne ám majd még hozzá fotózni, akár egy szeptemberi, októberi hosszú éjszakán megint csatlakozni a TK-s csapathoz. Azért egy 8 órás éjszakán már jelentősebb több expót lehet lőni. 48 helyett 148x5 percből mér bitang jó lesz!