Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Bolygósor Budafokról

Az előző verziót átgondolva és szűkebb vágást alkalmazva, egy másik felvételt is publikálok ugyanarról a hajnalról. Köszönöm szépen Feltóti Peti tanácsait! :)

Készítette

Majzik Lionel

Optika

AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED II

Kamera

Nikon D3300

Mechanika

WDF-4

Helyszín

Budapest, XXII. kerület (Budafok)

Dátum

2022-06-24

Expozíciós adatok

18 mm / ƒ/9 / 12 x 6 sec (panoráma) / ISO 200

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszönöm szépen Laci, hogy leírtad a véleményed. Bizony, ennek a jelenségnek a megörökítése egy ékes példája volt az általad említett mélyebbre nyúló problémakörnek! Jó volt ezt megtapasztalni és tanulni belőle.
Neked is köszönöm Imre! Szerintem is teljesen más felvétel lett, ami persze igaz is, de a két kép között csak néhány perc telt el, szóval a vágáson kívül szinte minden ugyanaz és mégse... :)

 Gyenes Imre Gyenes Imre

Engem a szinek fognak meg ezen a fotón elsősorban, ezért ez ugyanúgy tetszik, mint az előző verzió. Lenyűgöző, hogy ugyanaz a kép két kivágásban teljesen más hangulatot áraszt. Ez számomra urbanisztikusabb, nyüzsgő reggel előérzetét kelti, a másik kicsit nyugodtabb benyomású. Talán a kövek miatt. Gratula Lio, mindkettőhöz!

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez bizony sokkal arányosabb! Színdinamika, színgradiens megvan, de rengeteget számít, hogy sokkal fókuszáltabb a kompozíció égen is, horizonton is. Egyébiránt ez a problémakör rávilágít arra, hogy a nagylátószögű, esetleg fulldome képek esetén mennyire veszendőbe mehet a kompozíció feszessége, éppen az, ami egy kép lényegét adja. És ezen keresztül valójában egy egész asztrotájképes műfaj megkérdőjelezhető klasszikus fotográfiai szemszögből. Ha nincs valami extra plusz, ami pótolja a kép fókuszát (és a Tejút nem mindig lehet az!), valójában nem fog jól működni egy panoráma kép. Nagyon tanulságos, és nem elvetendő a hagyományos szűkebb (széles) látószög. Bocs Lio, ez nem mind erre a képre vonatkozik, csak úgy általánosságban írtam, hátha kialakul valami diskurzus.