Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Zselic Fényei

Idén jól sikerült némi kis havazást kifogni, mert a hó meg az Újhold nem igazán ismerik egymást. Noha pár centis hótakarót nagyon nem lehet hótakarónak se nevezni, de ki a kicsit nem becsüli... Annyi szerencsém volt, hogy míg a tervezett szántóföldes dolog nem jött össze mert ott elolvadt a hó, addig a tavakon megmaradt az a kevéske lepel mert már eleve be voltak fagyva a vizeink.

Noha nem siettem de azért nem is értem rá nagyon. Indítottam a távcsöveket, majd elindultam ki... szabályosan kiugrottam a Zselicbe. Gépet összeraktam majd a szokásos rutin, viszont most nem a tüköraknába néztem, hanem érzésből fordítottam a gépet és emiatt kicsit több kép keletkezett nagyobb átfedéssel de jóval pontosabban illesztett a program.

A 90képes panorámafotón a Tejút íve alatt az Állatövi ellenfény dereng már jelezvén, hogy közeledik a tavasz. Eme jelenség igazi sötétégboltos csemege mely mostanában látszódik de még lehet majd februárban meg márciusban is látni.
A havas táj felett a csillagos ég valami egészen bámulatos. Különleges hangulata van és nincs is sötét tulajdonképpen mert a hófelszín visszaveri a csillagok fényét.

Készítette

Schmall Rafael

Optika

Samyang 24/1.4

Kamera

Canon EOS 6D

Mechanika

Manfrotto XPROB

Helyszín

Zselic, Bánya

Dátum

2022-01-22

Expozíciós adatok

90x10sec, ISO10000, f2, 24mm

Szűrők

Tiffen Double Fog filter III.

Hozzászólások

 Makár Dávid Makár Dávid

Nagyon látványos! Gratulálok!

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Szia Laci! Köszi, hogy meglested!
Eme szűrőt télen szoktam használni, amikor a Tejút sávja nem olyan markáns viszont cserébe nagyon jók a csillagképek. A szűrő olyan, mintha rá lenne cseppekben gőzölve valami, emiatt ködösít, de azt nem durván teszi.

A fényesebb csillagok körül párták keletkeznek, melyek kiemelik a színüket. Szerintem nagyon látványos a téli időszakban az egész, de itt a panorámaképnél majdhogynem már ezek a párták is nagyon picik. :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Milyen jó tél van nálatok! Tök jó a félig befagyott tó.
Milyen az a Tiffen filter, mit csinál?