Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Havas Tejútív

Szombat estére jósoltak egy-kis derült időt szóval végre láttam rá esélyt, hogy elkészítsem az első havas asztrotájképemet. Pakodot szemeltem ki a fotózáshoz, ugyanis Zalaegerszegtől már jó messze van ezért nem zavart be annyira a fényszennyezése.
Régi vágyam valósult meg végre ezzel a képpel. 2 éve próbálok egy havas asztrotájképet készíteni és most végre a hó és a derült égbolt együtt valósult meg.
A képen a Tejút téli részét láthatjuk az Orion csillagképtől egészen a Hattyúig. Középen a horizont felől halványan még az állatövi fény is dereng.
A komplett tejútív elkészítéséhez le kellett fotóznom majdnem az égbolt háromnegyedét ami az ultraszéles látószögű objektívvel 14 képből készült el.
3 sornyi és 7 oszlopnyi képpel készült el a komplett tájkép.
Sajnos kicsit trutyis volt a légkör és felhők is vonultak át ami inkább középen és a Hattyú csillagkép mentén látszódik jobban.

Készítette

Makár Dávid

Optika

Samyang 14mm F/2.8

Kamera

Canon 6D

Mechanika

Skywatcher Star Adventurer 2i

Helyszín

Pakod

Dátum

2022-01-22

Expozíciós adatok

Égbolt: 14x 75s F/4 ISO3200 Táj: 7x 75s F/4 ISO3200 kikapcsolt követővel

Hozzászólások

 Makár Dávid Makár Dávid

Köszönöm szépen mindenkinek! :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Bocsánat, egy apróságot vettem észre! Ezt lehet érdemes javítani: pontosan középre lenne jó szerkesztve. Most egy picit jobbra csúszik az egész, de úgy állítanám be, hogy a két szélén a Tejút és a barázdáktól is azonos távolság legyen a kép széléig mindkét oldalon.

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Tavaly sikerült havas asztrotájképet lőni, de hamar haza lettünk zavarva ugyebár. :D

 Panyik Lénárd Panyik Lénárd

Nagyon hangulatos kép lett !

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Rendkívül látványos. Tetszik a színharmóniája, és a lendületes kompozíciója. A barázdák egybeesése a Tejúttal nagyon izgalmassá teszi. Egészen különleges asztrotájkép fotó lett!