Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A C/2021 A1 (Leonard)-üstökös 2021. december 27-én

A 2021. december 25-én készült csóvaleszakadást is bemutató képem egyfajta főpróbája volt annak a negyedórányi távcsőidőnek, melyet még közvetlenül a 2021. december 20-i kitörés után sikerült foglalnom a Skygems Remote Observatories 200 mm-es namíbiai műszerén. Minden előjel azt mutatta, hogy sikerülhet végre elégséges anyagot gyűjteni egy kompromisszumok nélküli felvételhez, amikor is a több napja derült namíbiai égbolt a távcsőidőm kezdetén fátyolfelhőssé vált. Hihetetlenül nagy csalódás ért, mivel erre az estére tettem fel mindent... Nem sokkal később láttam, hogy megérkezett a negatív értesités, amiben az automatikus üzenet tájékoztatott arról, hogy sikertelen volt a foglalásom. Lukas Demetz-el, a Skygems Remote Observatories vezetőjével azonnal felvettem a kapcsolatot. Tudtam, hogy az üstökös megörökítése számára is kulcsfontosságú, aki látva a helyzetet azonnal reagált, és felajánlotta, hogy az addigra már szakadozó fátyolfelhők ellenére elindítja a felvételeket. A kompromisszumok tehát maradtak, de végül csak elkészült a fényképem, amiért nagyon hálás vagyok a hálózat tulajdonosának.

Készítette

Majzik Lionel

Optika

Officina Stellare Veloce 200/600 mm RH AT

Kamera

QHY 600M

Mechanika

ASA DDM60

Helyszín

Hakos, Namíbia

Dátum

2021-12-27

Expozíciós adatok

2 x 120 sec Lum, 1 x 120 sec R/G/B

Szűrők

L, R, G, B

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Nagyon szépen köszönöm Srácok, hogy ránéztetek és megosztottátok a gondolataitokat a képpel kapcsolatban. Nagyon jól esik, hogy így vélekedtek a felvételről és a készítés körülményeiről, igazán megtisztelő! Sokszor jelentkezem robottávcsöves fotókkal, én már csak tudom, hogy ez milyen megosztó tud lenni - egyetértek vele, hogy teljesen jogosan! Jelen esetben - ahogy kiemeltétek - vagy ez, vagy a semmi... Ha nincs ilyen lehetőség biztosítva az asztrofotósoknak, akkor a 'Leonard jóval szegényebb portfólióval távozna a Naprendszerből, nem csodálhattuk volna Rhemann és Jager remek fotóit sem! Ezzel a témával valóban együtt kellett élni, napról napra követni a változásait, a csóva irányát, hosszát, a fényességét... Felmerült többször is, hogy lehet éppen szétesik, de szerencsére nem igazolódott be. 2021. december 17-én, amikor az alkonyati égen már csak nagyon nehezen tudtam detektálni azt hittem, hogy az lesz az utolsó felvételem róla és nem is terveztem tovább robottávcsöves felvételeket. Az üstökös másképp döntött. A tankönyvekbe illő igazi arcát csak délen mutatta meg. Szerencsés vagyok, hogy sikerült néhány percet elcsípnem ebből a fantasztikus showból és több év asztrofotós tapasztalatát bevetve, apait és anyait beleadva sikerült egy olyan felvételt készíteni amire évek óta vágyom! Hadd ismételjem meg újra, ha nincs egy motiváló és segítő közösség, könnyen megrekedhet az ember. Ebben a képben ilyen módon Ti is benne vagytok! Igyekszem a jövőben is rászolgálni ezekre az elismerő hozzálszólásokra és 2022-ben is meglepni Titeket egy-egy kométával! :)

 Jelinek Gábor Jelinek Gábor

Lio.. Hatalmas elismeréssel és tisztelettel gratulálnék a fotódhoz! Elképesztő amit letettél az asztalra, és külön köszönöm, hogy beavattál minket milyen nehézségek árán történt mindez!

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Peti nagyon jót írt.
Én annyit vettem még észre hirtelen, elolvasva Lio leírását, hogy hatalmas küzdés ment a robottávcsőért. Fátyolfelhők miatt szkippelte volna a fotózást a távcső, de Lio kiharcolta, hogy mégis indítsák el. Szóval nem egy sima menet volt, egyáltalán nem olyan, mint amit sokan elkpzelnek, hogy milyen egyszerű is az a robottávcsövezés. De nagyon megérte a küzdés. És ha a robottávcsövezésnek van értelme, akkor az ez. Ma ezt az üstököst senki sem látta volna így robottávcsövek nélkül. Én nem láttam fasza déli féltekés fotóstól Leonard-fotót. Csak az elszánt európaiaktól :-)

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Csodálatos fotó. Összességében az egész, úgy ahogy van lenyűgöző. Először is az, hogy nem hittem volna, hogy a NEOWISE után éppen a Leonard fogja eggyel magasabbra tenni az üstökös mércét. De hát én miért is hittem volna, hisz én a NEOWISE-al is csak annyit foglalkoztam, hogy kiballagtam a házamtól 200 méterre, hogy ne lógjon be a látómezőbe egy villanyoszlop. Ezzel szemben te már hónapok óta a Leonarddal kelsz és fekszel. És ez az első számú tanulság. Együtt éltél a fotótémáddal napokon, heteken, hónapokon keresztül. Átgondoltad, megtervezted, vért izzadtál. Ráadásul nem is egy egyértelmű témával. Szíved lelked és tudásod benne van, és ráadásul a médiazajból sem kell kitűnnie, hisz másoknak nem volt ez ennyire egyértelmű. Mások is megcsinálhatták volna, de nem csinálták. Te csináltad meg. A másik lenyűgöző dolog az üstökök kinézete. Hát milyen szép már, és milyen részletes, és milyen kitörést produkált. Az az üstökös és akkor, amikor senkit sem érdekelt igazán. Meghálálta, hogy te foglalkoztál vele :) A harmadik lenyűgöző dolog pedig a fotó, ami elkészült. Nagyon tetszik, baromi jól áll neki a vakító pici mag, és a részletes csóva, az egészet meg körülveszi egy derengő aura. Rajzolni sem lehetnem ennél üstökösebb üstököst. Szerintem eddig ez életed fotója! Örülök, hogy sikerült.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nagyon szép részletek láthatóak a csóvában, lenyűgöző!

 Kiss Péter Kiss Péter

Gyönyőrű kép Lio! A csóva részletessége elképesztő.

 Makár Dávid Makár Dávid

Wooow! Csodaszép ez az üstökös!