Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Láng- és Lófej-köd

Ez a fotó volt az első tesztképem az új 900mm refraktorommal. A képek felét ki kellett dobnom az áthaladó fátyolfelhők miatt, így a végeredmény összesen 3 órányi anyag összesítése.
A Lófej-köd (Barnard 33), szomszédjával, a Láng-köddel együtt a téli Tejút legfényképezettebb objektumai között vannak. Távolságuk kb. 1400 fényév a Földtől.
Népszerűségük fényességükből, és különleges alakjukból ered: a sötét, lófej alakú porfelhő éles kontrasztban a mögötte elhelyezkedő vörös ionizált hidrogénfelhővel, valamint szomszédja, a színében és formájában is lángra hasonlító köd.

Készítette

Bartek Luca

Optika

Tecnosky 130/900 Owl

Kamera

ZWO ASI2600MC PRO

Mechanika

RST-135

Helyszín

Lugano, Svájc

Dátum

2021-12-07

Expozíciós adatok

58x180sec

Hozzászólások

 Bartek Luca Bartek Luca

A fastarositas projekta C9.25-on volt. Vegulis a DIY megoldasokat feladtam, es sikerult beszereznem jutanyos aron egy Hyperstart. Nehany teszt keszult vele, de sajnos ugy tapasztaltam, hogy nagyon kellett volna neki a sotetebb eg, es emellett egy kep sem keszult el teljesen mert egyszeruen nem voltam kepes flat frame-et kesziteni - flat nelkul pedig ezek a kepek hasznalhatatlanok, latszik kozepen a kitakaras. Idokozben megvasaroltam a C11-et, igy a C9.25 eladasra kerult. Egyelore nem szandekozom hozza Hyperstart venni, de ki tudja mit hoz a jovo!

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Most nézem, hogy feltöltöttél 4 képet három különböző távcsővel, nem semmi arzenálod van. De mi lett a C11 FASTARosításával? Én a helyedben azt az egy csövet pörgetném ezerrel!
Persze ez az én vagyok. Tudom, sokan azzal jönnek, hogy nem fér ez, meg az a köd a látómezőbe, de mindez kompozícióban annál több izgalmas vágási lehetőséget biztosít. Főleg, hogy igazából primer fókuszban nem is olyan kicsi a látómező. Színes a kamerád, szűrőváltó sem kellene.
Amúgy a kép tök jó lett persze, ez a lencse biztos jó, a kompozíció is jó, a kép nincs elrontva sehol. Talán a csillagok picit "homályosak", de ez nem leképezés, inkább zajszűrés nyoma lehet.