Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Vénusz sarló

A nagy karácsonyi és szilveszteri ... pihenésben szinte mindent kikapcsoltam, magamat is és az időjárás meg gondoskodott róla, hogy a rendszereket se kelljen elindítani, bár Szilveszterkor azért volt fotózás, de nem sok. Míg a mélyeges nyersek gyűlnek és egy adag össze is gyűlt, addig a bolygókamerázás várta az idejét egészen máig.

A mai nap a cél a Vénusz sarlójának megörökítése volt, ám ez egy veszélyes dolog, ha 5°-al a Nap felett van, pláne 20 centis csővel. A kitakarást megoldottam egy kartonpapírral, amit ráraktam a fotóállványra. A keresést pedig megoldotta a Cartes Du Ciel, mellyel előbb a Napra céloztam, majd aztán átállítottam a csövet a Vénuszra, és végül levettem a fedelet... Bár ilyen egyszerű lett volna a rendszer összeszerelése, mellyel vagy 45 percet szórakoztam, hogy hol is van az élesség?

Életem első olyan bolygófotója, mely stackeléses, lucky imaging eljárással készült. Nyilván lehetne jobbat is, és lehet neki baja amiket én még nem látok, de annak ellenére nagyon örülök ennek a látványnak. :)

Gratulálok a feltöltött fotókhoz! Nagyon szépeket, izgalmasakat hoztok. Kár, hogy most annak örülök, hogy talán a gép elé tudok ülni esténként. :D

Készítette

Schmall Rafael

Optika

JURA 194/1450 Newton

Kamera

ZWO ASI 290 MM

Mechanika

Skywatcher EQ5-Pro GOTO

Helyszín

Zselic, Zselici Csillagpark

Dátum

2022-01-07

Expozíciós adatok

exp: 0,2ms, gain:170, 20000frame 5%

Szűrők

Optolong IR 685nm Pass Filter 1,25"