Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A C/2021 A1 (Leonard)-üstökös 2021. december 21-én

A hónap képe döntős: 2021. december

December közepétől az üstökös magyarországi láthatósága jelentősen romlott. Az ember számára kellemesnek nem mondható, de sokkal egyszerűbb és kényelmesebb hajnali láthatóságot felváltotta az alkonyati, mely jelentős kihívások elé állította a megfigyelőt. December 17-én sikerült néhány kép erejére elcsípnem, de az 5-6 magnitúdós kométa csak egy kis pacaként mutatkozott és hamar a horizont alá bukott. Gondolatban már el is búcsúztam tőle, amikor december 20-án érkezett egy váratlan hír: kitört az üstökös! A magyarországi időjárás sajnos nem volt partner abban, hogy megörökítsem, de Michael Jager és Gerald Rhemann osztrák üstökösvadászok namíbiai távvezérlésű fényképeit látva, én is készítettem egy felvételt a kb. 3,5 magnitúdóra fényesedett objektumról. Szerettem volna nagyobb látómezőt, de arra már nem volt lehetőségem, viszont készíthettem egy extrém közeli felvételt az üstökös fejéről és a porcsóvát keresztülvágó ioncsóva finomszerkezetéről.

Készítette

Majzik Lionel

Optika

AG Optical iDK 508/3420 mm

Kamera

FLI ProLine 16803

Mechanika

Planewave L-500

Helyszín

Hakos, Namíbia

Dátum

2021-12-21

Expozíciós adatok

2 x 60 sec R/G/B

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszi Peti! Igen... Nagy kár, hogy (megint) a déli félgömbön van az igazi show! Sajnos ahhoz meg elég alacsonyan látható, hogy bármelyik robottávcsöves hálózattal meg lehessen próbálkozni - szóval most minden egyes másodpercért kemény küzdelem zajlik! :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Na, ebben azért van már vitamin! De kár, hogy december elején nem volt ilyen látványos! Jó, hogy sikerült elcsípned!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszi szépen Laci! Az üstökös perihéliuma 2022. január 3-án lesz, vagyis a következő napokban egyre közelebb kerül a Naphoz, amit úgy látszik (szerencsénkre) nehezen visel. Igen, ez egy kitörés volt december 20-án, ami néhány óra alatt kb. 1,5 magnitúdóval fényesebbé tette. Tegnap (dec. 24.) valószínűleg egy újabb kitörés következett be, bízom benne, hogy ezt is sikerül megörökíteni egy jóval szélesebb látómezőben.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Tyú, ez baromi látványos! Na ez így már egy fasza üsti, kitölti a látómezőt, izgalmas struktúrája van, ja, és szép a fotó!
Amúgy mi történt? Felrobbant? Kitört? Ez gondolom egy pár napig látható jelenség.