Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

PN G111.0+11.6 (DeHt5) + SNR G110.3+11.3

A hónap képe döntős: 2021. szeptember

A képen két független kozmikus esemény látható, egy planetáris és egy szupernóva maradvány. Sokaknak biztos ismerős, a múlt havi VDB 152-es feltöltésen is látható. A saját kompozit verziómon próbáltam további részleteket megjeleníteni a nagylátós képekhez képest, és kombinálni az emissziós részek és a porködök megjelenését.

Készítette

Csordás Péter

Optika

Skywatcher Makszutov-Newton 190

Kamera

Atik One6

Mechanika

EQ8

Helyszín

Balatonszárszó

Dátum

2021-09-09

Expozíciós adatok

Több éjszaka szeptemberben, 30 óra expó LRGB+HaO3

Szűrők

Baader Ha, O3, L, R, G, B

Értékelések

Igazi kuriózum, H-alfa fátylak és a planetáris köd párosa egységes kompozícióban, egy rendkívül finom, esztétikus feldolgozásban.

Dr. Francsics László

Hozzászólások

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Hihetetlen milyen szép képeket alkottok. Nem tudom én mikor fogok eljutni erre a szintre. Lehet, hogy soha. Gratula.

 Csordás Péter Csordás Péter

Nagyon kösz Péter! Eredetileg kis távcsővel kezdetem el fotózni az egész területet, de 2 éjszaka után elkezdett érdekelni, mit lehet kihozni ebből a részletből a nagyobbikkal. Szerencsére volt jó idő bőven a befejezéshez, látszik is az itteni felhozatalon, pl. látom te sem tétlenkedtél, abban is van anyag bőven, erős lett.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Ismét remek a téma választás és remek a kompozíció. Ennek a fotónak is nagyon jól áll ez a plasztikus, rád jellemző feldolgozási stílus. Tetszik, nagyon látványos, esztétikus, harmonikus fotó lett.

 Csordás Péter Csordás Péter

Kösz szép Laci!
A halványságot illetően, a fényesebb részek már látszanak egy expón is, a sötétebbek persze csak pár óra után, erősebben meg kell húzni a képet, de azért nem mondanám extrém halványnak. Nézegettem többek itthoni képeit is, szépen látszik mind a két objektum.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Szervusz! Ez bizony extra, gratulálok!
Jól hasznosítottad a szeptemberi derült dömpinget. Gondolom nagyon halványak ezek a részletek, talán a planetárist nem is régen fedezhették fel. A halványság egy kicsit látszik, de az összhatás nagyon esztétikus lett.