Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC 7635 Buborék köd

NGC 7635 Buborék köd

NGC 7635 Buborék köd

A fátyol köddel azonos éjszakán készült. Csak kicsit több mint 2 órát sikerült gyűjtenem. Meg elég sokat, gyakorlatilag az teljes M52-őt ki kellett kroppolnom, mert nem igazán jó a 2"-os szűkítőm, gagyi csavaros megoldási, és ha nem figyelek, elég szépen emel. Azaz elrontja a szenzor merőlegességét. Majd cserélem gyűrűs szorításúra.

Készítette

Dezső Attila

Optika

152/740 Bresser Makszutov-Newton

Kamera

Canon EOS 2000D átalakíttott

Mechanika

HEQ5, bordásszíj hajtással

Helyszín

Mullsjö

Dátum

2021-09-13

Expozíciós adatok

14x600s

Szűrők

Optolong L-enhance

Hozzászólások

 Dezső Attila Dezső Attila

Laci, ugye ez az L-enhance duál keskenysáv, azaz H-alfa és OIII nál eneged át. Emiatt nem lesz a csillagoknak természetes színe. Másrészt nagyon kevés expo van benne, és nagyon kroppolva is van, a kihuzatom miatt. Ezt a képet mér nem folytatom, mert újrakezdem majd akkor már benne lesz az M52 is, és legalább 6-8 órát szánok rá. Másrészt a jövöben tervezek "belekeverni" szűrő nélküli képeket is, vagy vmi szélessáv szűrős képeket, amivel pont a csillagok természetes színét szeretném visszahozni. Egyenlőre "ismerkedési" fázisban vagyok ezzel a szűrővel és a 2000D-el is. Eddig magasan a várakozásom felett teljesítenek. De meg kel őket tanulni használni... :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Igen a vörösebb verzió az jobb a köd-csillag arány miatt, egyértelműen. De a színeket kicsit visszacsempézhetnéd a csillagokra, sokat szépítene rajta!

 Dezső Attila Dezső Attila

Cseréltem. Yüldek voltak a csillagok, próbáltam korrigálni. Viszont "kicsit" több lett a piros..