Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Az univerzum felfedezése Ángyán Krisztián

Az univerzum felfedezése

2021. május 26-án Agárdi Gábor barátommal elugrottunk Salgóra megvalósítani amit már vagy 3 teliholddal azelőtt is megterveztem. de de csak miután feloldották az esti korlátozást, akkor tudtunk elutazni Salgóhoz. Otthon kiszámoltam hova kell álljak a fotógéppel (Somoskőújfalu egyik utcája), így megosztottuk a munkát. Ő fent modellt állt én lent fotóztam és nem győztünk betellni a 21:37-kor tőlünk 357152 km-re lévő telihold látványától. A vár 3km-re volt.

Készítette

Ángyán Krisztián

Optika

Sigma 150-600C

Kamera

Nikon D850

Mechanika

fotóállvány

Helyszín

Somoskőújfalu

Dátum

2021-05-26

Expozíciós adatok

ISO64, F9, 1/20s 600mm, képkivágás

Hozzászólások

 Jelinek Gábor Jelinek Gábor

Izgalmas lehetett, még olvasni is az! Maradandó alkotás tele tervezéssel, élménnyel! Gratulálok!

 Francsics László Francsics László

Vazz, az komoly! Erre van (vagy volt) elvileg app, de lehet, hogy a lokális viszonyokat jól ismerve te voltál a pontosabb!

Nézd meg: https://photoephemeris.com/

 Ángyán Krisztián Ángyán Krisztián

Köszi! Nem tudom van-e ilyen progi ami kiszámolja, hogy az ilyen összelövéshez hova és mikor kell állni, de most azt mondom volt kis haszna annak a trigonometria oktatásnak anno. Stellarium és GoogeEarth, szó szerint kiszámoltam, hogy hova kell álljak és mikor. Na persze a nehezítő körülmény az, hogy maga a falu ott van és akárhova ott nem lehet odaállni. Meglepódtem, hogy pontos lett a számolás mert volt egész végig kis kétségem, hogy a Hold mégis nem-e lejjebb vagy felljebb húz el a vár mögött. Barátommal előtte felmentünk a várba és beállítottam, hogy majd hogy legyen (nekem merőlegesen a sziklán). Akartam 2x TC-vel lőni 1200mm-en, de végül nem lett, mert kerek 5 fok magasan volt a Hold, a légkör romboló hatása így is látszik az egy expón.

 Francsics László Francsics László

Itt is gratulálok! Kifejezetten bravúros annak a tükrében, hogy kelő Holdra lőttetek, és hogy volt köztetek vagy 2 kilométer és 300 méter szintkülönbség :-) Nem is tudom, hogy hogyan logisztikáztátok, le a kalappal! Jópofa a sziluett, nekem bejön ez a kép a maga nemében.
FrL