Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Ngc3561...

Ngc3561...

Ngc3561...

Mikor elkezdtem fotózni ezt az objektumot nem nagyon tudtam,hogy mi lesz belőle.Sajnos ehhez az objektumhoz az én felszerelésem felbontása már kevés és kellő mennyiségű expo se jött össze

Készítette

Panyik Lénárd

Optika

SkyWatcher 200/1000 SW F4 korrektor

Kamera

Canon 2000d

Mechanika

Eq6 pro átalakított

Helyszín

Ágfalva

Dátum

2021-03-21

Expozíciós adatok

232x6 perc Iso 1600

Hozzászólások

 Panyik Lénárd Panyik Lénárd

Köszönöm Laci a biztató szavakat ! :) Bennem is felmerült már párszor a csere és ebben a múltkori beszélgetésben meg is erősítettél . Valószínűleg meg is lesz talán ha f4 re váltanék vagy ha hosszabb fókuszra állnék át és inkább a nagyobb felbontásra mennék rá előrébb lennék.
Szívesen mennék Törökkoppányra nem csak fotózni segíteni is, csak sajnos se jogsim se autóm így a kitelepülés is macerás de ha ez változik vagy ha Rolival eltudok menni akkor élek a lehetőséggel mert mindenképpen nagy élmény lenne a számomra .

 Francsics László Francsics László

Ez egy nagy jó téma, ahogy már írtam is, és egészen jól vágtál bele, nem kímélted az expót sem. Jönnek a részletek is és nem csak a galaxishalmaz galaxisai, hanem a háttérgalaxisok is feltűnnek, a fényes részeken a színek nagyon jók, a háttéren kicsit kevés a szín infó. A beletett munka hatalmas, a 23 óra elismerésre méltó!

Én viszont ezen a ponton elgondolkodnék: mert a kép miközben nagyon jó, mégsem egészen tökéletes, és szemmel láthatóan nem miattad, hanem a körülmények korlátai miatt. Ilyen átmérővel, ilyen fényes égről már nehéz jobbat csinálni. Én bíztatnálak, hogy válts nagyobb távcsőre, vagy erősebb képrögzítő eszközre (inkább az utóbbi), és azon vesd be ezt a sok energiát! Vagy gyere el nagyon sötét egű észlelőhelyre, például Törökkoppányba, ahol a kisebb műszer is remekül érvényesül (nézd meg Kiss Peti képeit, hasonló átmérő, hasonló gépváz, hasonló az expóidő, de mélyebb, zajmentesebb a végső fotó). Egy ilyen sötét ég kb megkétszerezi az expóid jel/zaj arányát, olyan, mintha kétszer ennyit exponálnál. Tudom, Törökoppány rohadt messze van tőled, de legalább a Bakonyig érdemes lenne kitelepülnöd. Én ennyi beletet energia mellett ezt megondolnám, nálad egyértelműen szárnyakat adna egy jó kis fejlesztés! Bár így is szuper a kép.