Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Legújabb feldolgozás plussz képekkel. Az elsőt valahol kicsit megöltem.

M51 galaxis (Kivágással)

M51 eredeti kép

M51 galaxis

Sziasztok! A képen a már jól ismert M51 Örvény Galaxis látható. Három éjszakán át fotóztam a célpontot a kies csömöri kertemből. Összesen közel 200 db 90mp-es expot tartalmaz a kép és vagy 7 nekirugaszkodást a feldolgozásnak, mire ide is fel mertem tenni. Egyelőre ennél jobb nem lesz már, remélem tetszik nektek is! Menet közben kapott még majd 100 plusz képet és újragyúrtam az egészet. Talán jobb lett!

Készítette

Tőkés Bertalan

Optika

TS Optics 300/1200 Newton

Kamera

Explore Scientific 7.1

Mechanika

SkyWatcher EQ6-R

Helyszín

Csömör

Dátum

2021-05-11

Expozíciós adatok

198x90mp G278, -10C

Hozzászólások

 Nagy Zoltán A. Nagy Zoltán A.

Nekem nagyon tetszik ez a kép, szép munka!

Olvasom itt a színzaj kérdését: csak színzaj szűrésre PSben (már amelyik még ismeri), GIMPben jó lehet az a módszer, ha RGB-búől átváltod Lab módba... Itt az L sávot ne bántsd, a a és b sávok csak színinfót adnak, na azokon lehet drasztikusabban szűrni, aztán visszaváltani RGB-be. Persze lehet ez már túlhaladott módszer, de régebben ezt csináltuk ha színzajos volt a kép...

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Nagyon ígéretes fotó, nagyon is jónak tűnik a nyersanyag, szerintem már csak hajszál választja el a képet attól, hogy etalon M51 fotó legyen. Szerintem a kép erősségeit mindannyian látjuk, épp azért írnám meg a pár apróságot, amit korrigálva olyan fotó születhetne, amit nem kéne magyarázni, hogy miért brutál erős. Lacinak igaza van abban, hogy a zajszűrés talán picit sok lett, ez a galaxis részletein meglátszik. Nem kell félni a zajtól, átlátunk rajta, a részletek viszont megvannak a nyersen, ezt jó lenne meg is mutatni, mert most kicsit el lettek mosva. Sejtem, hogy azért alkalmaztál ennyit, mert a háttéren zavaró a zaj. Erre két megoldás van, az egyik, hogy alkalmazol olyan zajszűrést, ami csak a színzajra hat, PI-ben talán ez valami olyasmi, hogy chrominance-ra alkalmazod, luminance-ra nem, PS-ben pedig a Camera Raw színzajszűrése pont ezt csinálja. A másik lehetőség, amit szintén érdemes lenne, hogy a luminance-zajszűrt és a szűretlen réteget intenzitás maszkkal összemaszokold úgy, hogy a zajszűrés csak a sötétre hasson, és minél fényesebb a részlet, annál kevésbé. Így a háttér zajszűrt lesz, a galaxis meg nem, és pont ezt szeretnénk. A kép fehéregyensúlya szerintem picit zöldbe hajlik, egész kissit korrigálnám, sokat dobna a képen. Törekedj arra, hogy a háttér szürke legyen, tehát az RGB értékek minden csatornán nagyjából egyformák legyenek, kb 15 körüli értéken. PS-ben a pipettával lehet megmérni és az Information ablak írja ki az értéket. Itt érdemes a mintavételt legalább 5x5 pixelre állítani. Görbékkel pedig lehet külön állítani a színcsatornákat. A zöldből kéne levenni, vagy a kék és vörösön emelni, Color blending módban. PI-ben nem tudom, hogy ezt hogy szokás, de ott is biztos lehet. És végezetül nem kell szerintem ekkora felbontásban feltenni a képet, elég kisebben is, de persze szívesen nézzük ekkorában is :)

 Francsics László Francsics László

Na, most látom, hogy újratöltötted! Elég precízen összeállt. Látom a háttér gyakorlatilag tökéletes lett. Hülyén hangzik, de akár egy picivel több zajt is hagyhattál volna rajta, nagyon steril lett, de értem a koncepciót. Jól letisztítottad, látványos!

 Tőkés Bertalan Tőkés Bertalan

Köszönöm Laci, hogy kicsit elemezted a képet!
A nagy kép foltosságát a Pixi Local Normalization okozta! Amíg a végén nem húztam ki véglegesre a képet nem is látszott, akkor pedig már nem akartam sokadszor is nulláról nekiesni. Összegzem még egyszer LN nélkül és nekiállok újra, szerencsére a projektet azért elmentettem. Sajnos még egy problémám van a feldolgozással ,mert a lineáris szakaszban a zajszűrésnél a csillagok köré a TGVDenoise egy fura pacaszerű halot csinál. Korábban ezzel nem találkoztam, még játszanom kell ezzel is.

 Francsics László Francsics László

Még egy észrevétel. Szerintem jó a nagyobb kivágás is, csak ott látszik, hogy színes foltok tarkítják a hátteret. Ez lehet színzaj, vagy a rossz utólagos háttérkorrekció, vagy akár a nagy fényszennyezés okozta feldolgozási nehézség artifaktuma. Erre azt mondanám, hogy egyszer gyere fotózni Törökkoppányba, megtáltosodna a 30 centis, könnyebb lenne feldolgozni a képeket jóval!

 Francsics László Francsics László

Nagyon bomba lett. Ha alapméretben nézem, hibátlan, erős fotó. Erősek, de első ránézésre helyükön vannak a színek. Kifejezetten nehéz így szétszálazni a spirálkarok különböző árnyalatait, de jól sikerült!
Ha viszont nagyban nézem, eléggé látszódik a dekonvolúció hatása, illetve egy picit már kevés úgy a részlet, ez nem gond, csak egy picit kisebb méretben töltöttem volna fel.
Mindenesetre gratula, büszke lehetsz erre a képre!