Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Messier 81/82 galaxispáros és környezete

Sokszor van, hogy az ember csak úgy ücsörög egy képen, egyik napról a másikra is változhat a képfeldolgozási szemléletünk/technikánk, még ha csak picit is, az is jelenthet valamit... Ez hatványozottan igaz, ha több hónapos pihentetésről beszélünk. Ez a kép hol pihentetve, hol aktívabban, de folyamatosan a szemem előtt volt az utóbbi egy évben. Számomra talán egy soha vissza nem térő lehetőség adódott otthonról, hiszen a 2020 tavaszán tapasztalt rendkívül kedvező időjárás és a korlátozások miatt döbbenetesen tiszta légkör lehetőséget adott arra, hogy egy hosszabb projektbe belekezdjek. Békeidőben a munkanapjaim helyhez kötöttségéből adódóan, eddig a hosszabb projektjeim megálltak nagyjából 10 óránál, így a huzamosabb vidéki tartózkodást kihasználva úgy döntöttem, hogy belevágok egy sokkal nagyobb munkába. Célom volt, hogy a kis apokromáttal bemutassam a Messier 81/82 galaxisokat és a galaxispárost környezetét: a fluxusködöt és a megannyi halványabb háttérgalaxist. A kompozíciót tekintve kissé a sötétben tapogatóztam, be kell valljam nem voltam elég körültekintő, ezért később próbáltam menteni a menthetőt - legalább egy jó tanulság volt, akárcsak az, hogy a nyersekből sose elég! Akkor még nem tudtam, hogy a DSLR-em számára ez egyfajta "búcsúprojekt" volt, persze nem örökre, de egy kis ideig biztosan! :)

Készítette

Majzik Lionel

Optika

Sky-Watcher Esprit 80/400 mm apokromatikus refraktor

Kamera

Canon EOS 1300D (átalakított)

Mechanika

Sky-Watcher EQ6-R Pro GoTo

Helyszín

Tápióbicske

Dátum

2020-04-22

Expozíciós adatok

264 x 300 sec - ISO 800

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Köszönöm szépen Peti! Bizony, valószínűleg több ilyen égbolt nem is lesz egy jó darabig! A kompozíció sajnos nem úgy jött össze, ahogy arra számítottam - sokat gondolkodtam rajta, mert ha túl szűk a kép, akkor felesleges volt az apokromát bevetése (utólag 90 fokot fordítanék, bár még az se biztos, hogy jó kompozíciót adna a fluxusokkal, ebben a szélesebb látómezőben). Ezt szem előtt tarva egy klasszikus 16:9-es képet készítettem, ahol a fényes csillagokkal próbáltam egyensúlyt teremteni, szóval nekem is ugyanolyan szokatlan, de örülök, ha a hibák ellenére még emészthetőnek gondolod a képet!

 Kiss Péter Kiss Péter

Azta! Toltál bele expót rendesen! Szerintem szépen sikerült előhoznod a "fluxus függönyt". Tényleg jó eged lehetett, mert bár a 22 óra sok, de mégiscsak F5-ös rendszerrel toltad. A kompozíció kicsit szokatlan, de szerintem ettől ez még egy nagyon korrekt kép.