Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M 101

A Szélkerék galaxis, más néven M 101, egy a lapjáról látható spirál galaxis. A Nagy Göncölszekér csillagképben található a szekér rúdjának vége felé, a rúd felett. Távolsága tőlünk, mintegy 21 millió fényév, így valós átmérője 170 000 fényév. Ez jóval nagyobb mint a mi galaxisunké (Tejút), mely 100 000 fényévre tehető.
A galaxis karjaiban sok H II régiót lehet megfigyelni. A csillagváros középpontja körül, ahol a karok fel vannak csavarodva szépen láthatók a sötét porsávok.
A felvétel jobb sarka felé látható egy kis ellipszis folt. Ez egy jóval messzebb lévő galaxis sziluettje. Jelőlése a PGC 49919, ez egy kis galaxis, amely körülbelül a Tejútrendszer ötöde. A távolsága pedig kb. 100 millió fényév.

Az április eleji derült időt kihasználva a választásom az M 101 galaxisra esett. Az OAG vezetés nehezítette a galaxis beállítását a dslr gép látómezejébe. A hosszú fókusz miatt eléggé szépen kitöltötte a 27 ívperc körüli méretű csillagváros a látómezőt. Április 6/7 és 8/9 éjszakáján sikerült összegyűjteni hozzá a nyers képeket.
Kidolgozás: DSS, PS

Készítette

Kaszab Dénes

Optika

400/1800 Newton

Kamera

Canon Eos 1200 D (átalakított)

Mechanika

EQ-8

Helyszín

Gyöngyös, Draco Csillagda

Dátum

2021-04-08

Expozíciós adatok

81 x 5 min, ISO 1600

Szűrők

IDAS LPS1

Hozzászólások

 Kaszab Dénes Kaszab Dénes

Köszönöm Laci! A 2 éjszakás fotongyűjtés már megmutatja a galaxis főbb részleteit, viszont kívánja még a felvételeket. Lehet, hogy még 2 éjszaka gyűjtögetésével látványosabb lesznek a halványabb részletek.

 Kaszab Dénes Kaszab Dénes

Köszönöm Péter az észrevételedet. Eddig még a PS-ben nem készítettem színzaj szűrést. A csillagok színeire is majd próbálok odafigyelni, ill. a technikát elsajátítani :-) .

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Kellemes, természetes hatású a galaxis megjelenése és a részletek is egyértelműen mutatkoznak. Kár, hogy kicsit kilóg a felfelé mutató kar, de gondolom nem könnyű ilyen hosszú fókusszal komponálni. Amitől még ütősebb lehetne a kép, és még szerintem így is megoldható, ha a háttér WB-jét is rendbe rakod. Most kicsit kékbe hajlik, ezt könnyen lehetne orvosolni, illetve jól látható vörös pixeles színzaj van a képen. Ezt a legegyszerűbb a PS Camera Raw filterben a színzajszűrés minimális alkalmazásával eltüntetni (max 10-15 értékkel), ez a kép egészére nem hat, esetleg minimális szaturációt kellhet visszatenni, de nem biztos. Nagyon megéri használni. Feldolgozásánál érdemes arra is odafigyelni, hogy a csillagok ne telítődjenek, maradjon egy kis lefutásuk, hisz azokon lehet látni igazán szépen a színűket, és így hozzá tudnak tenni a kompozícióhoz.

 Francsics László Francsics László

Szervusz! Láttam már sok helyen a közösségi médiában ezt a fotót, de akkor most itt gratulálok hozzá.
Nagyon szép, nagyon részletes, méltó egy 40 centishez.
Még mélyebb lehetne, de gondolom Gyöngyösön azért nagy a fényszennyezés és a halvány részletekhez nem ártana egy igazán sötét égbolt.

Üdv: FrL