Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Rozetta-köd - rendszer teszt

Végre volt egy kis jó idő, így volt lehetőségem letesztelni az új hardvereket.
Az LV8729 driverek gyönyörűen hajtják a NEMA17-es léptető motrokat mintha DC-ék lennének.
Vissza is kellett vennem a guide rate 0.5X-re mivel annyira precíz a mechanika, hogy 1.0x túl korrigált 750-es fókusznál (20ms min. guide pulse mellett).
A bathinov mask csapóajtó is kiválóan működött, nem kellett kimennem és felrakosgatni a maszkot fókusz előtt.
Egyedül az astroberry-vel voltak nem kis problémáim ami a szoftveres Akhilleusz sarka a rendszernek, az expókból csak azokat kellett kidobnom amit a bugok okoztak, csillagok tökéletesen pontszerűek!

Készítette

Kajfis Tamás

Optika

150/750 Newton, SW F5-ös korrektor

Kamera

Canon 600D Unmoded

Mechanika

HEQ6 SE

Helyszín

Fehérvárcsurgó

Dátum

2021-03-07

Expozíciós adatok

9 óra(5 perc), ISO1600

Hozzászólások

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Nem lehet egy kalap alatt említeni az átalakított ès a gyári DSLR gèpeket. Ha kicserèled a szűrőt sokkal több infó lesz benne, èn csak vigyorogtam mikor az első sorozatot megcsináltam a lófejködről. Egy darab nyer kèp többet mutatott mint 3 óra expo gyári állapotú gèppel. Majd, hogy nem "vègtelensègig" húzható volt zajosodás nèlkül. Az a lènyeg, hogy ott lesznek rèszletek. Nekem ez is tetszik. Èn is ezt a gèpet használom de nem vagyok vele megelègedve. 10s alatt több zajt generál mint a Nikon D7500-m 10 perc alatt.

 Francsics László Francsics László

Ne temesd a DSLR-t, ugyanazt a mélységet és dinamikát el lehet érni, csak több részexpó, és több összexpó kell hozzá. Nézd meg Kiss Peti képeit, az is 600D. Ugye érdemes átalakítani, azért az mégis 4X-es szorzó H-a-ban.

 Kajfis Tamás Kajfis Tamás

Hát igen elérte a DSLR végét, kevés dinamika most nem tudom majd hogyan tovább, fontos a felbontás abból utána lehet gazdálkodni és mindenképp ragaszkodom az APS-C-hez, hogy legyen látómező és most lassan tervben vagy egy RC így lehet egy szenzor 2 tubus, olcsóbb.
Viszont az új hardver mindenért kárpótol ilyen egyenes görbét még nem láttam a PHD vezetés alatt, és az enyhe széllökéseket is bírja.
Köszönöm Laci!

 Francsics László Francsics László

Tudom, hogy van jobban kiexponált Rozetta is a közelben feltöltve, de a maga nemében ez egy nagyon tetszetős hangulatú, szép színezetű, sejtelmesen derengő Rozetta fotó.
Örülök a jó eredménynek!