A sas leszáll

Csillag-Képek 2022 Online tárlat

Legszebb magyar asztrofotók

Asztrotájkép

Papp András

A sas leszáll

A Lofoten-szigetek páratlan természeti szépsége nem véletlenül vonz tömegeket. Fotósok széles köre találhat kifogyhatatlan fotóstémákat, legyen szó hagyományos értelemben vett tájfotózásról vagy akár a csillagászati vonatkozású természeti jelenség, az Aurora Borealis megörökítéséről.
Jelen felvétel is ez utóbbi témát prezentálja ízelítőként, mivel az északi fény hátborzongatóan kellemes látványának megéléséhez személyesen kell a helyszínen tartózkodni. Az élmény érdekében gyakran pingvineket meghazudtoló módon kell éjszakáról-éjszakára hosszú órákon át dideregni a rendkívül zord éghajlati viszonyok között.

Különös színharmónia uralja ezt a felvételt, melyen a fent és a lent, az égi és a földi világ dinamikája látványos kontrasztot alkot és mégis szervesen összekapcsolódik. A sarki fény éteri könnyedségét a háborgó tenger és zord és sötét szirtek ellensúlyozzák, miközben egységes színvilágot hoznak létre. Mintha a Anaximandrosz őselemei jelennének meg ezen a képen, a föld, a víz a levegő, a tűz és az éter.

Optika: Laowa 12mm Zero-D

Kamera: Canon EOS 6Dmk2

Mechanika: Fotóállvány

Helyszín: Lofoten

Dátum: 2021-11-15