Ablak az Univerzumra

Csillag-Képek 2022 Online tárlat

Legszebb magyar asztrofotók

Asztrotájkép

Schmall Rafael

Ablak az Univerzumra

Az alpesi egek egy fokkal jobbak, mint a magyarországiak, főként a tengerszint feletti magasság miatt. A Vega Csillagászati Egyesület jóvoltából Trahüttentől még nyugatabbra sikerült egy ideális helyszínről fotózni. Alapesetben olyan az égbolt mint a Zselicben, vagy a törökkoppányi észlelőréten, de az egész sokkal magasabban van és kilóg az állandóan párás, némileg szennyezett légrétegből.

A panorámafelvétel ködösítő szűrő segítségével készült, mely sejtelmes hangulatot ad a képnek és kiemeli a fényesebb csillagképeket, vagy azok részét.

A fulldome vagy allsky felvételek igen népszerűek, ugyanis lehetőséget adnak a fotósnak, hogy nagy mélységében és teljes egészében tudja a csillagos égboltot, és legfőképpen a Tejutat megörökíteni. Azonban a felvételek a legtöbb esetben nagyon hasonlatosak lesznek egymáshoz, és nehéz új ötletet felmutatni. Ebben hoz nekünk különleges hangulatot és kreatív megoldást a lejtős zöld alpesi pázsitról hatalmas látószögben megörökített Tejút látványa, amit az álló kompozíció remekül hangsúlyoz ki.

Optika: Samyang 24/1.4

Kamera: Canon EOS 6D

Mechanika: Manfrotto XPROB

Helyszín: Trahütten, Koralpenblick

Dátum: 2021-09-10