Nappali tűzijáték 2021. augusztus 20-án

Csillag-Képek 2021 Online tárlat

Legszebb magyar asztrofotók

Naprendszer

dr. Kerepesy Krisztián

Nappali tűzijáték 2021. augusztus 20-án

Sajnos a Nap mostanában nem kényeztet el minket - hiába kezdődött meg a 25. napfoltciklus, még elég kevés "látnivaló" szokott csak lenni. Ezért is volt különös ünnep a mostani augusztus 20-a: több látványos, hatalmas protuberancia és egy gigantikus filament is egymás közelében látszott! A kép jobb alsó sarkába rajzoltam egy kis barna karikát - ekkora lenne ott a Föld!
A kép hidrogén-alfa hullámhosszon (656,28 nanométer) mutatja a csillagunkat: a speciális távcső a mérhetetlen fényözönből ezt az egyetlen, szűk sávot ereszti át, amelyen a kromoszféra megfigyelhető.

Éledező Napunk kromoszférájának szépséges jelenségeit látjuk egyidőben egyetlen ügyesen elkészített, Hidrogén-alfa napfelvételen. A Napperemen látszódó fénylő protuberanciák, és a korong előtt kígyózó sötét filament egy és ugyanazon jelenség két eltérő megjelenési formája. A megörökítés nehézségét az adja, hogy amíg az egyik egy nagyon fényes felület előtt látszódik, addig a másik nagyon halvány. A fotós éppen ezeket az extrém fényviszonyokat tudta kivételesen jól ábrázolni a képen.

Optika: Lunt LS80 H-alfa távcső két etalonnal

Kamera: ASI178MM

Mechanika: Celestron AVX

Helyszín: Gyömrő

Dátum: 2021-08-20