Showtime!

Csillag-Képek 2021 Online tárlat

Legszebb magyar asztrofotók

Asztrotájkép

Papp András

Showtime!

A Lofoten-szigeteken való tartózkodás végéhez közeledve próbáltam kevésbé felkapott helyeket felkeresni. Egy nappali látogatást követően így esett a választásom erre az észak-nyugati irányban teljesen nyitott, Fredvang település közelében elnyúló tengerpartra. A korábbi éjszakák tapasztalatai alapján ugyanis ilyen irányban volt a legdominánsabb az északi fény aktivitása.

Az Aurora Borealis tevékenység erősnek ígérkezett és az időjárási előrejelzés is zavartalan derülttel kecsegtetett. Minden külső körülmény adott volt a sikeres vadászathoz. A helyszínre érkezés után nem is kellett sokat várni, hogy az égi show elkezdődjön és minden korábbi éjszakát felülmúló fergeteges látványt nyújtson, mintegy megkoronázva az egész expedíciót.

Az éjszakai fotózás egyik legizgalmasabb témája a sarki fény. Ha valaki felkeresi azokat az északi országokat, ahol az auróra jelenség gyakran előfordul, bizonyára hatalmas, sokszor életre szóló élményben lehet része. Éppen ettől erős ez a grandiózus panorámára, melyre pillantva egyből megértjük a misztikus jelenség lenyűgöző szépségét. Azonban ne felejtsük el, hogy bármilyen fantasztikus is a valóságban a sarki fény látványa, több múlik a fotóson, mint azt gondolnánk. A képen látható nagy fényességű "kitörések" rendkívül változékonyak. A kiegyensúlyozott, precíz kompozíció megteremtése a fényjáték ideje alatt mesteri ügyességre, nagy gyakorlatra vall.

Optika: Canon EF 16-35L @ 16mm f4

Kamera: Canon EOS 6D Mark II

Mechanika: Fotóállvány

Helyszín: Lofoten

Dátum: 2020-03-03