WR 134

Csillag-Képek 2021 Online tárlat

Legszebb magyar asztrofotók

Mély-ég

Csordás Péter

WR 134

A WR 134 csillag körüli ködöt nagylátómezejű képeket böngészve választottam ki célpontul. A Wolf-Rayet (WR) csillagok ledobott, külső héja érdekes köd-formákat hozhat létre, ahogy a különböző időben elszabadult anyagcsomók egymásnak és a környező ködöknek ütköznek.
Azt tűztem ki célul, hogy a referencia képeken talált, épp csak érzékelhető, dél felé kinyúló, halvány formát próbáljam meg minél jobban előhozni. A köd OIII szűrővel tárja fel magát igazán, egyértelműen egy kört formáz, vagy 3D-ben elképzelve még inkább egy gömbhéjat. A kép végül Ha-OIII-RGB kompozit lett, a keskenysáv kihangsúlyozása mellett természetes színvilágú csillagokkal és némi sötét köddel, hogy minél természetesebb legyen a kép hatása.

A Wolf-Rayet csillagok, a csillagok egy nagyon ritka csoportja, amelyek spektruma említésre méltóan széles ionizált hélium és erősen ionizált nitrogén- vagy szén emissziós vonalakat mutat. A WR 134-ben az ionizált Hélium és Nitrogén emissziója erős, ezek az ionizált gázok tanúskodnak a csillag külső rétegeinek elfújásáról, annak a csillagszélnek a jelenlétéről, ami a csillag körüli gázburkot formálta. A gázburok emissziójának hullámhosszai közel megfelelnek a használt "Ha" és "OIII" áteresztésének, ezért a kép készítőjének gyönyörű részleteket sikerült megmutatnia velük. A felvétel nemzetközi szinten is egyedülálló minőségével a 2020. szeptemberében a Hónap képe címet is elnyerte.

Optika: Skywatcher Makszutov-Newton 190

Kamera: Atik One6

Mechanika: EQ8

Helyszín: Balatonszárszó

Dátum: 2020-08-25