A leghosszabb nap

Csillag-Képek 2019 Online tárlat

Legszebb magyar asztrofotók

Asztrotájkép

Soponyai György

A leghosszabb nap

A 60 000 lakosú Tromsø mintegy 350 kilométerre a sarkkör fölött található, így május 20. és július 22. között a Nap nem nyugszik le, hanem “éjszakánként” végigvonul az északi horizont fölött. A város melletti gyönyörű körpanorámájú, 420 méter magas Storsteinen-hegy teteje népszerű kirándulóhely és turistalátványosság, mivel innen tökéletes kilátás nyílik észak felé a Tromsøya-szigettel és a körülölelő fjordokkal az előtérben.
Este kilenc órakor értem fel a hegytetőre ahol rövid keresés után megtaláltam a legizgalmasabbnak tűnő fotóhelyszínt, majd háromnegyed tízkor elkezdtem fényképezni a Napot. A következő 24 órában minden huszadik percben készült egy felvétel napfogyatkozásnéző fóliával az objektív előtt, helyi idő szerint éjfélkor (00:45) pedig fólia nélkül fotóztam körbe a tájat.
A 72 kép elkészítése eléggé embert próbáló feladat volt a harmincöt fokos magyarországi hőségriadóból érkezve, öt-tíz perces mikroalvásokkal egy félbevágott polifoamon (hogy beférjen a kézipoggyászba) és egy felfújható párnán.

Optika: Sigma EF 8/4.0

Kamera: Canon EOS 5D Mark II

Mechanika: fotóállvány

Helyszín: Tromsø, Norvégia

Dátum: 2019-06-13