Írisz köd (LBD 487)

Csillag-Képek 2019 Online tárlat

Legszebb magyar asztrofotók

Mély-ég

Bódi Attila

Írisz köd (LBD 487)

Az Írisz-köd egy nagyon érdekes és szép égi jelenség, egy kéken ragyogó reflexiós köd, ami a fényképen ragyogónak, fényesnek látszik, de valójában nagyon sötét.

Olyannyira sötét, hogy távcsőben még a fiatal, központi csillag is csak nagyon halványan látszik. Az írisz virágra emlékeztető por- és gázködöt ennek a csillagnak az intenzív szele hozta létre. Ez a Napnál legalább tízszer nehezebb csillag lehetséges, hogy még keletkezési fázisban van.

Jól látható, hogy a csillag körüli reflexiós területen kívül is rengeteg por van ebben a régióban. Vannak a képeken egészen sűrű, sötét porfelhők is, amik egyáltalán nem engedik át a mögöttük lévő csillagok fényét. Ezeket sötét ködnek nevezzük. Ezeket csak akkor láthatjuk, ha csillagokat, vagy világító objektumokat takarnak el, ilyenkor sziluettként lesz látható az alakjuk.

A központi csillag körüli rész tehát egy reflexiós köd: ezeknek nincs saját fényük, a közeli csillagok fényét verik vissza.

Az Írisz-köd a Kéfeusz (Cepheus) csillagképben látható, körülbelül 1300 fényévre van a Földtől. Csak a kéken ragyogó terület 3 fényév átmérőjű lehet, a mi egünkön pedig kb. a teliholddal megegyező méretű.

Optika: SkyWatcher 200/1000

Kamera: Nikon D7000

Mechanika: SkyWatcher NEQ-5 Pro GoTo Synscan

Helyszín: Hajdúsámson

Dátum: 2018-08-21