Vezetés

A vezetés feladata főként mélyég fotózás alatt, a hosszú idejű (30 sec<) részexpozíciók során bekövetkező követési pontatlanságok, bemozdulások, tojássá, csíkká torzuló csillag-profilok kiküszöbölése. A bemozdulás pontatlan pólusra állás, mechanika megmunkálási pontatlanságai, holtjátéka és a távcső, optika alakváltozása "kókadása" miatt lép fel.

A vezetés lényege, hogy egy (vagy több) referencia csillag nagy időfelbontású (0,1-10 sec) követése segítségével korrekciós lépésekre kényszerítjük a követő mechanikát, ezzel elkerülve a látómező bemozdulását.

A vezetés a hosszú expozíciós felvételek, illetve animációk, sorozatfelvételek esetén elengedhetetlen. Jellemzően távcsöves mélyég-felvételeket kell vezetni. Ritkábban Nap és Hold fotózás estén is előfordul a vezetés.

A vezetés pontossága nem fókusztáv, hanem ívmásodperc/pixel felbontás függvénye. Minél nagyobb a pixelfelbontásom, nagyobb a fókuszom, nagyobb az átmérőm, és jobb a légköri nyugodtságom, annál pontosabban kell vezetnem, különben bemozdult, rontott képet fogok készíteni.

Vezetni lehet:


Revision #5
Created 23 October 2020 14:34:32 by Francsics László
Updated 18 June 2022 15:10:16 by Francsics László