Jelinek Gábor: Rendkívül hatékony csillagkicsinyítés Adobe Photoshop-ban

Miért van szükség a képfeldolgozás során csillagkicsinyítésre?

Asztrofotózásnál rendszeresen szembesülhetünk azzal a problémával, hogy a sűrű csillagmező, illetve a képek feldolgozása során a csillagok jelentősen megnövekedett mérete elnyomja, háttérbe szorítja a fotózott témát, melyet többek között csillagkicsinyítéssel kompenzálhatunk.

Alább láthatunk arra példát, hogy a cikkben részletezett módszerrel történő csillagmező redukció mennyivel javíthatja a csillag-ködösség arányt a ködösségek javára ugyanazon a felvételen. Az összhatásban a különbség szignifikáns lehet, sokkal halványabb ködrészletek is érvényesülhetnek:

Merge_RGB_B_csillag_kics_utan_s.jpg

Miért Photoshop?

A csillagkicsinyítés természetesen sokféle programmal, sokféleképpen elvégezhető. Tapasztalataink szerint azonban mindmáig ez az egyik legelterjedtebb program az asztrofotósok körében.

Milyen szempontokat vettünk figyelembe a csillagkicsinyítés során?

Az alábbiakban pár lépésben összeszedtük azt az eljárást, mellyel a csillagkicsinyítés viszonylag kedvező eredménnyel elvégezhető.

A rendszeresen felmerülő problémáknál az alábbiakra koncentráltunk:

Tapasztalataink szerint természetesebb végeredményt érhetünk el:

A módszer mindazonáltal a sűrű csillagmező kezelésére csak részben alkalmas.

Csillagkicsinyítés lépései

1.

Első lépésként jelöljük ki a teljes képünket, melyen csillagkicsinyítést szeretnénk végezni (továbbiakban alapréteg) és készítsünk róla egy másolatot új rétegként az alapréteg fölé.
(Ctrl+A, Ctrl+C, Ctrl+V)