Bajmóczy György: Szolárgráf készítése, a Napívek megörökítése

Szolárgráf

A camera obscura („sötétkamra”) jelenséget valószínűleg Kínában a Kr. e. IV. században fedezték fel. A lyukkamera elvén működő asztronómiai megfigyelésekről már Arisztotelész is említést tesz. A jelenség első jelentős említése Ibn al-Hajszam arab természettudósnál található meg, aki a Nap- és Holdfogyatkozással kapcsolatban említette a camera obscurában fordítottan megjelenő képet 1038-ban.

unnamed.jpgA lyukkamera működése: lyukon át a dobozban egy fejjel lefelé, oldalfordított kép rajzolódik ki, amit rögzítünk a fényérzékeny papíron

A lyukkamera működése

A lyukon át a dobozban egy fejjel lefelé, oldalfordított kép rajzolódik ki, amit rögzítünk a fényérzékeny papíron. A Nap mozgásának rögzítésére kifejlesztett lyukkamerát nevezzük szolárgráfnak.

A szolárgráf henger alakú, a henger belső felében helyezkedik el ívesen a fotópapír. Ez a henger lehet konzervdoboz, üres filmes doboz, vagy bármi, ami nem korrodál, és ereszti be a vizet és fényt. Az expozíciós idő egy naptól fél évig terjedhet. Fontos tudni, hogy nem szükséges a hagyományos vegyi előhívás és fixálás! A hosszú expozíció miatt egy jól látható színes negatív kép jelenik meg a fekete-fehér fotópapíron. Ezt a képet szkenneljük be és utána képszerkesztő programmal végezzük el a szükséges módosításokat.

Ez a technika egy különleges szegmense az asztrofotózásnak, itt még a régi ezüst-nitrát emulzió játssza a főszerepet. A kamerát is magunk készítjük, szinte végtelen variációt kipróbálhatunk a kamera készítése és a kompozíció beállítása során. A szolárgráf rendkívül egyszerű szerkezet, de mégis sok dologra kell figyelmet fordítani, hogy a hosszú expozíció után szép képet kapjunk.

7.jpg

Röviden pár fontos dolog, amire érdemes figyelni

Miért érdemes komolyabban foglalkozni ezzel a technikával?

Saját készítésű kamerával tudunk különleges képeket készíteni. Rögzíteni tudjuk a Nap útját napfordulótól fél éven át, így a Nap gyönyörű íveket rajzol a papírra. Próbálkozhatunk különleges kompozíciókkal, épületek, hidak, tükröződő üvegfelületek érdekes leképezését kapjuk az ívelt fotópapíron. Nem várt kalandokba keveredhetünk a kamera kihelyezésekor, és ha sikeresen rögzítettük egy frekventált helyen izgulhatunk, hogy pár hónap múlva sértetlenül megtaláljuk.

Bajmóczy György