Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M78 - OSC

M78 - OSC

Reflexiós köd az Orion csillagképben

Készítette

Balási Álmos

Optika

SW Equinox 120ED 0,85 képsíkkorrektorral

Kamera

ASI071MC Pro

Mechanika

EQ6R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2021-02-15

Expozíciós adatok

31x600s

Szűrők

IDAS UV/IR CUT

Hozzászólások

Balási Álmos

Szia Bence! Köszönöm, hogy ránéztél. A publikus változat a teljesen zöld nélküli. Szeretném még folytatni, sajnos nagyon nehezen jönnek össze az expók, mivel csak viszonylag rövid ideig látok rá a környező fák miatt, na meg az időjárás sem volt túl kegyes az utóbbi pár hónapban (ha nem volt felhő, akkor jött a köd :-) ).

Tóth Bence

Szia Álmos! Nem tudom ez melyik verzió ami most fent van, de szín szempontjából jónak tűnik. Ez a téma rendkívül halvány, bőven igényli az expót, ahhoz képest már kezdenek a halványabb részek is előjönni. Azért fotózz még hozzá ha teheted :)

Balási Álmos

Szia Gábor!
Köszönöm, hogy ránéztél. A zöldet illetően tudom, hogy néhány bolygó köd kivételével a mély égen nincs zöld tárgy. Nincsenek zöld csillagok. A kibocsátási ködök mélyen vörösek. A reflexiós ködök kékek. Az oxigén III kibocsátás a kék és a zöld keverékének felel meg. Ezt figyelembe véve korrigáltam és a maradék zöld nagyon kevés a fotón, ha jól emlékszem 92%-ot csökkentettem az SCNR használatával. Az interneten és könyvekben fellelhető vélemények szerint nem ajánlott teljesen kiszűrni. Szerintem is a kevés maradó zöld sokkal plasztikusabbá és részletesebbé, valamint mélyebbé teszi a képet. Feltöltöttem egy olyan változatot is amelyikből teljesen kivontam a zöldet és a teljes látómezőt tartalmazza. Ízlés kérdése is, hogy kinek melyik tetszik.

Jelinek Gábor

Szia!
Szuper lett! Kicsit az idas hozza a zöldjét, de hát ez egy ilyen játék. Lehetne piszkálni a végtelenségig, szerintem egész jól kikorrigáltad. Mennyit vágtál rajta (1/3)?