Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M81 M82 Háttér és szín hiba

Helló !Segítségkérés miatt töltöm fel a képet ,ha úgy gondoljátok nem ide való nem haragszom ha letörlitek . Egy éve szenvedek a háttérrel .A képet feldolgoztam már dss-el ,nebulosity-vel és pixinsight-al is .A hiba a kék csatornán van és ez még a javított verzió

Készítette

Panyik Lénárd

Optika

Skywatcher 130/650 SW F4 korrektor

Kamera

Átalakított canon 1100d

Mechanika

Eq6 pro átalakított

Helyszín

Ágfalva

Dátum

2020-02-20

Expozíciós adatok

553x4 perc Iso 1600

Hozzászólások

Panyik Lénárd

Köszi Bertalan ,akkor kipróbálom azt is !

Tőkés Bertalan

Szia! Nálam az ABE még sosem adott értelmes eredményt, persze itt Budapest mellett mindíg izgalmas kis gradiensek jönnek össze. Én inkább a DBE-t használom pár mintával a sarkokban és a széleken, ahol nincs sok plusz információ. A correction típusa pedig nem a substraction hanem division, de meglátod, hogy nálad melyik működik jobban!Ennél jobbat nem sikerült kitalálnom, hátha nálad is működik! Persze ha találsz a képen egyéb részeket, ahol valódi háttér van érdemes odapöttyözni még párat. Én gyakran kihúzom a stackelt képet felderíteni, hogy hol lehet valódi sötét hátteret találni.

Panyik Lénárd

Igazából flip volt bőven kb fele fele arányban lehet úgyhogy a forgatás meg volt + nem is álltam mindig ugyanoda vissza :/ Szerintem már ezzel a fényképező és távcső kombinációval nem készítek róla képet így ,hogy nem tudom mi a végeredmény :/

Az ABE-t minden ilyesmi célpontnál hanyagolni fogom akkor .
Köszönöm a segítséget

Francsics László

Diterelj nagyobbat, és forgasd a látómezőt 180 fokkal bizonyos expóközönként, hátha átrendezi a hibákat. Ilyen szempontból az ISO érték nem biztos, hogy mérvadó. De próbálj 800-at (ugyanannyi fotont fog begyűjteni) és ISO 800-al a flatet.

Az ABE nem fog jó eredményt adni, az a jellegzetessége, hogy a galaxisok körül csinál egy sötét halót.

Panyik Lénárd

Helló ! Bence ABE-t használtam ennél a képnél de kipróbáltam GradientXTerminatort is mikor nebulóval raktam össze és ugyanez volt :/. Ez a flat hiba inkább csak a fehéregyensúlyba szólhat bele szerintem ahogy mondtad és lehet azért megy el .Sajnos új flat képet már nem tudok lőni , eddig rövid záridővel lőttem iso100on de azóta szabályozható a box fényereje .Nekem nagyobb gond ez a csíkosodás de eddig csak fényes csillagoknál láttam ilyet .
Péter és László én is attól tartok ,hogy ezt a gép rakja bele nem bírta az iso 1600-ot pedig a nyersek 2 és 15 fok körül készültek ez még annyira nem is meleg .De van erre valami megoldás ?hogyan lehetne homogenizálni ? a GradientXTerminator-t ha csak a kék csatornán alkalmazom akkor azt kisimítja, csak a porködöket is megöli.Szóval nem tudom azóta gépet cseréltem szóval remélem a problémától is megszabadultam :/ Ha van valami tárhely ahova feltölthetem a nyerset akkor szívesen felrakom ha esetleg ránéztek azt megköszönöm :)

Francsics László

A kék-barna sávosodás Column gain jellegű probléma, nem? Az oszlopok eltérő erősítést kapnak, amit csak úgy lehet pontosan flattelni, ha azonos ISO-n készül a flat. De ez csak egy tipp, a 350D-nél volt jellemző ilyesmi, nem tudom, hogy az 1100D esetében mi a helyzet.

A fekete sávok pedig tipikus 1100D hiba, az mindig ott lesz.

Feltóti Péter

A fekete sáv tipikus 1100D hiba, a másikon is ott van, csak halványabb.

Tóth Bence

Nekem ez inkább flat hibának tűnik, amit a kép feldolgozásakor vittél be. Ahol ennyire fel kell húzni a hátteret a legkisebb hibák is előjönnek sajnos. Gyanúsan a fényesebb részek környékén esik be, ABE tud ilyet csinálni PI-ben, bár nem tudom te mit használsz... A WB elmászásása kapcsán én a fényszennyre gondolnék, illetve ezen a képen a fényesebb csillagokból kiindul 1-1 fekete sáv ami a másik képen nem látszott (ennyire) az ötletem sincs mitől lehet.

Panyik Lénárd

Igazából nem is tudom ,hogy ez a foltosodás valójában túlcsordulás a kék csatornán vagy pedig ott van meg a megfelelő telítettség a színcsatornán mert a fehéregyensúly valamiért elmászik sárgásba . Még próbálkozok a kimaszkoláson csak nehézkes a porködök miatt ,hogy mégis mi az ami még elment és mi az ami jó .Próbáltam kimaszkolni a csillagokat meg a galaxisokat és így csökkenteni a szaturációt de nem lett valami természetes az eredmény .
Még átnézem a nyerseket hátha megtalálom mi okozhatja a problémát .Az az érdekes ,hogy többször is volt flip ,valamint nem is pontosan ugyanoda álltam vissza ,ezért nem teljesen értem miért egy irányú Előre is köszönök minden ötletet !