Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M42 az asztrofotósok remklámképe

Sziasztok!
Az objektum már unalomig fotózott, de a laikusok imádják! Én is :). Életem első asztrofotója is erről a témáról készült 2020 januárjában és azóta szeretném rendesebben megcsinálni. Még legalább két éjszakát szánnék rá, de már kezdi mutatni magát a téma. A rövid expókból hosszabbak kellenek az már látszik. A csillagaim nem szépek, ez a lencsés cucc teljesen másként viselkedik, mint a Newton, ráadásul a szenzortávolságom is majdnem 70mm a szükséges 66-al szemben. Várom a rövidebb fényúttal büszkélkedő szűrőfiókomat az ázsiai országból!

Készítette

Tőkés Bertalan

Optika

SkyWatcher 80/400 ED Esprit APO

Kamera

Explore Scientific 7.1

Mechanika

SkyWatcher EQ6-R

Helyszín

Csömör

Dátum

2021-01-11

Expozíciós adatok

95x5 + 70x30 + 80x180sec.

Szűrők

IDAS LPS D2

Hozzászólások

Tőkés Bertalan

Köszönöm az észrevételeket! Sajnos a fehéregyensúly nagyon nem akar összejönni, ráadásul van egy gradiensem, amit nem tudok kiszedni rendesen, mert a háttér legnagyobb részén adat is van. Sajnos a szomszéd nem alszik éjjel és valószínűleg az ablak rontja el a képeket. Egy profi Pixinsight guru tarthatna egy edzést a Dynamic Background Extraction használatából! A közepébe már potyognak a 60 mp-es expók, a következő jó éjszakán pedig kap egy kis Ha-t is.

Francsics László

Nagyon szép, részletgazdag Orion lett. Kifejezetten jól maszkoltad be a közepét.
Az Idas mintha egy picit elvett volna a színekből szóval, ha van lehetőséged, lődd meg sötét égről is, vagyis legalább szűretlen RGB-t és azzal minden a helyére kerülhet.
Én nem látom olyan rossznak a csillagokat amúgy. Itt azért a rövidebb fókusz fajlagosan nagyobb csillagokat gyárt. A kis csillagok élesnek tűnnek.
FrL