Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Mars láthatósága 2020-ban

Július 8 és december 26 között készült képekből összeállított tabló. A hajnali felvételek jobban sikerültek a jó seeng miatt, mint az estiek, ez meg is látszódik a sorozat képein. A közelség idején sok részletet meg lehetett figyelni a bolygó felszínén, ezért ezekről a felvételekről nagyobb képet készítettem, s feliratoztam a beazonosítható felszíni formákat.

Készítette

Kaszab Dénes

Optika

400/1800 Newton

Kamera

ASI 120 MM

Mechanika

EQ-8

Helyszín

Gyöngyös, Draco Csillagda

Dátum

2020-12-31

Expozíciós adatok

Shutter=8,367 ms, Gain=50, Gamma=59, Filter=CH4, 14000 kockából a legjobb 5%

Szűrők

ProPlanet 807 nm

Hozzászólások

Kaszab Dénes

Szia László!
A fókusz nyújtáshoz SkyWatcher 2x barlow-t használtam. Már a júliusi első, majd a második észleléskor elkészített képek részletei magával ragadtak. Elhatároztam, hogy végig követem a Mars láthatóságát - ameddig a láthatárom engedi. A decemberi hosszan tartó borús napok rányomták a bélyeget az észlelésemre, s úgy döntöttem, hogy az év végével lezárom a sorozatot. Így az utolsó héten kezdtem a tabló szerkesztésének. Iparkodtam, hogy az év utolsó napján nyilvánosságra tudjam hozni.
Köszönöm az elismerő szavaidat.

Francsics László

Hát igen, ez egy nagyon alkalmas szett a bolygózásra. Némelyik korongfotó nagyon részletes lett, viszont mindegyikről elmondható, hogy egységesen finom a feldolgozása, túlzásoktól mentes, szép összeállítás, nagy munka.
Milyen nyújtót használtál hozzá? Powermate?
FrL