Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC1871 - Lélek-köd részlet (SHO)

A bikolor Ha/OIII tesztfeldolgozás után, ami az erre a képre való rákészülés volt, alig vártam hogy végre tudjak még némi nyerset gyűjteni hogy előálljon a teljes Hubble-palettás verzió. Aztán sokáig ültem a képen, valahogy nagyon nehezen akart összeállni az egész. A különböző minőségű nyersek összegyúrása és a nagyon masszív csillagmező rendkívül megnehezítette a feldolgozást, sokszor éreztem azt hogy a 12nm-es szűrő már kevés ide. Aki fotózta már ezt a területet szerintem tudja miről beszélek :) De összességében talán sikerült a megszokottól kicsit eltérő módon megmutatni ezt a látnivalókban gazdag területet.

Készítette

Tóth Bence

Optika

200/800 Newton

Kamera

ASI294MM

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Törökkoppány

Dátum

2020-11-21

Expozíciós adatok

8 óra Ha, 5 óra OIII, 5 óra SII

Szűrők

Astronomik Ha,OIII,SII

Hozzászólások

Tóth Bence

Köszönöm Lénárd!

Panyik Lénárd

Nagyon szép lett ! Gratulálok !

Tóth Bence

Köszi Peti! Jól látod nem lőttem hozzá RGB-t. Szerintem ez még határeset, nem éreztem itt annyira szükségét pont amiatt hogy a keskenysávból is viszonylag szépen jöttek a csillagok. Persze nem mindenhol lehet megúszni ezt... :)

Feltóti Péter

Nagyon jó lett a kompozíció és a kép feldolgozása is finom és harmonikus. Jól látom, hogy nem lőttél a csillagokhoz RGB-t? Mégis nagyon természetes és változatosak a színek.

Tóth Bence

Köszönöm Lionel! :)

Majzik Lionel

Látszódott már az előző verzión is, hogy ha elkészül, akkor ütős lesz! Nagyon jó érzékkel dolgoztad fel, igazán megkapó a színvilág és a kompozíció is! Gratulálok Bence! :)

Tóth Bence

Köszi szépen Tamás és Peti!

Jámbor Tamás László

Nagyon szép dinamikus kép lett. Gratula.

Kiss Péter

Szépen összeraktad! A félkész verziót megint megnéztem és ez sokkal jobban testszik! Jobb a dinamika és a csillagmező is a helyére került. Gratula!