Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC1805 Szív-köd (H-RGB)

IC1805 Szív-köd (H-RGB)

Az áprilisban készült RGB fotókat sikerült novemberben kiegészíteni egy pár H-alfával. A H-RGB feldolgozással még kísérletezek, de azért gondoltam megosztom a jelenlegi feldolgozást.

Készítette

Balási Álmos

Optika

SW Esprit 100ED + gyári flattener (RGB) , Starizona APEX 0,65 flattener (H-alfa)

Kamera

ASI071MC Pro + ASI1600MM Pro

Mechanika

EQ6R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2020-11-08

Expozíciós adatok

42x900s +25x600s H-alfa

Szűrők

IDAS LPS D2 + Baader Ha 7nm

Hozzászólások

Balási Álmos

Szia! Köszönöm, hogy újra szántál rám időt. Teljesen egyetértek az észrevételeddel, már dolgozom rajta. Remélem, hogy mindkét hibát tudom korrigálni. Folyamatosan próbálok elmélyülni a Pixi rejtelmeibe, sok esetben a jelzett hibákat én is látom, csak a megoldást kell megtalálnom, ami azért teljesen autodidakta módon sokszor nem egyszerű.

Francsics László

Szervusz!

Ez is nagyon látványos, látszik, hogy jó a nyersanyag.
Viszont nagyon tanulságos is egyben. Egyrészt pici szín kellene rá, amit nehéz megoldani a H-alfa miatt. Ezt már gondolom mondták egy páran.
De most nem erre gondolok, hanem a csillagokra. Szóval érdemes lenne összenézni az M33 fotóddal, ahol a csillagok teljesen természetes lefutásúak, a halójukban benne a van a színük (sosem a csillagcsúcs a színes, hanem a haló), és emiatt együttdolgoznak a háttérrel. Azt is mondhatnám, hogy egyben van a fotó.
Viszont a Szív-köd esetébe a csillagoknak nincsen halója, hanem fehér korongként leválnak a háttérről. Ez pici hiba szerintem. A csillagok olyanok, mintha utólag rá lettek volna a rajzolva. Abszolut tisztában vagyok vele, hogy nem így készült, csak próbálom leírni, hogy milyen a jellege. Valószínűleg valami kijelölés, maszkolás+zajszűrés miatt váltak el a képtől. Érdemes lenne megnézni, hogy mi történt itt, és hogy kerülted ezt el az M33-nál, ahol a csillagok tökéletesen jól működnek.
Laci