Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M31 - Androméda-köd (HLRGB)

M31 - Androméda-köd (HLRGB)

Végre sikerült összehozni az első képet az új képsík-korrektorral. A nagyobb látómező és a megnövekedett fényerő magáért beszél.

Készítette

Balási Álmos

Optika

SW Esprit 100ED + Starizona APEX 0,65 flattener

Kamera

ASI 1600 MM Pro

Mechanika

EQ6R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2020-11-07

Expozíciós adatok

15-15-15 RGB + 30 L + 20 Ha

Szűrők

Astronomik LRGB 2" + Baader H-alfa 2"

Hozzászólások

Balási Álmos

Köszönöm Bence! Ezekkel próbálkozom én is. Annyira lefoglaltak a Ha régiók, hogy észre sem vettem a gradienst. Van ez így a kezdőknél. Egy új Ha réteget készítettem, több expóból és valószínű, hogy ebbe valahogy bekerült egy rossz is. Gyorsan töröltem is a publikus felületről :-) Folytatása következik, ma este remélem egy újabb adag igazán jó nyers készül. Majd azzal újra fel fogom dolgozni. Nagyon szép az ég itt Nagybörzsönyben.

Tóth Bence

Nagyon kiforrott technikám nekem sincs még erre, de én azt szoktam csinálni PixelMath-ban amit a NBRGB script csinál, csak manuálisan kicsit nagyobb a szabadság mint a script futtatásakor.
Azt is próbáltam már amit Patrik mutatott még a klubban - ott PS-ben szét kell bontani az RGB-t a színcsatornákra, a pirosra lighten-el teszed rá a Ha-t, külön görbével/görbékkel állítod be finoman a piros és a Ha egymáshoz képest hogyan alakuljon. Ill még az L csatornánál is lehet hogy meg kell ezt csinálni, bár anno talán ahhoz nem nyúltunk hozzá.
A mostani változaton picit elment a szín a gx széleinél - a baloldal lilába a jobb meg zöldesbe megy. Ha ezt a Ha réteggel vitted be akkor maradt benne egy jókora gradiens. Bár az előző változaton úgy rémlik nem volt ilyen probléma.

Balási Álmos

Szia Bence!
Köszönöm a szép szavakat. Nagyon örvendek az észrevételednek. Igen, jól látod a Ha bedolgozási problémát. Nagyon szépek külön-külön a képek, de az összedolgozás nem az igazi. A PixInsight PixelMath-el próbálkozom, az interneten fellelhető leírások alapján, de hát még csak ennyire jutottam. Korábban próbálkoztam a PS-ben is, de még kevesebb sikerrel. Ha esetleg tudsz ebben segíteni, megosztani, hogy te hogyan csinálod azt nagyon megköszönném. ------ Közben feltöltöttem egy újabb változatot, egy módosított Ha integrációval

Tóth Bence

Szia Álmos!
Szépen alakul ez, meg azt is jó látni, hogy folyamatosan fejlődsz a képfeldolgozás terén is, csak így tovább! Egy pici észrevételem hadd legyen csak, szerintem a Ha bedolgozáson érdemes lenne még picit finomítani. Nem tudom most hogyan csinálod, ha tippelnem kéne valami ligthen-szerű lépéssel (ahol fényesebb a Ha mint a háttér, ott teszed rá). Mivel a Ha jóval halványabb mint a gx, ezért jól fel kellett húzni, és kicsit "binárisan" látszik, vagyis ahol van ott hirtelen kiüt a háttérből szinte átmenet nélkül. Picit szelidíteném a csillagokat is :)

Balási Álmos

Köszönöm! Ezek teljesen új fotók, az elmúlt hétvégén készültek. A megjegyzésben írtam, de valószínűleg elkerülte a figyelmed. Végre az Esprit100-hoz megérkezett a Starizona APEX 0,65x-os flattener, ez már azzal készült. Nagyobb a képmező, sokkal gyorsabb a műszer és tökéletesen korrigál az APS-C méretnél. Nagyon látványos a változás. Mindenkinek tudom ajánlani, aki refraktorral dolgozik.

Francsics László

Nagyon látványossá kezd válni ez az Andromeda-téma. Ez most teljesen új nálad, vagy a tavalyit is beleszőtted?