Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M45 - Plejádok - 135mm

M45 - Plejádok - 135mm

Még egy M45 - Samyang 135mm / f2 objektívvel.

Készítette

Balási Álmos

Optika

Samyang 135mm / f2 UMC

Kamera

Canon 250D - átalakított

Mechanika

EQ6-R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2020-09-21

Expozíciós adatok

100 x 120 s

Hozzászólások

Balási Álmos

Köszönöm Laci az észrevételt. Mindenképpen fogok ezek után minden fotót flattelni. A korábbiakat is újra fel fogom dolgozni és új változatként majd felkerülnek.

Francsics László

Álmos, az a samyang nagyon ordas módon vignettál, van benne vagy egy fényérték a széle meg közepe között. Mindenképpen flatteld ki! Nálam még az is baj, ha pontatlan a Flat. Nálad kisebb a látómező, tehát az effekt kisebb lesz, de szerintem ne hagyd el, megéri!

Balási Álmos

Köszönöm Péter! A jövőre nézve megfogadom a tanácsod.

Feltóti Péter

Álmos, a vignettáció nem optikai minőség kérdése, egészen biztos lehetsz benne, hogy F2-n minden optika vignettál, én semmiképp sem hagynám el, de szűkebb rekesznél sem, és akkor nem kell semmilyen egyéb pluginokat sem használni. A flat a legfontosabb dolog, amit szerintem sosem szabad elhanyagolni.

Balási Álmos

Szia Péter!
Flat nem volt használva, de szerintem egy 135-os objektívnek nem szabad vignettálási problémái legyenek, a fényút tisztaságáról meg minden alkalommal külön gondoskodom. Viszanéztem a készítés ütemeit, ugyan használtam az Astroflat plugint, de ez sem okozta. (Egy kevés fényszennyből adódó gradiens volt rajta, de nem túl sok.) Következő próbálkozás a Samyang ASI071 páros lesz. Majd jelentkezem az eredménnyel, ha az idő engedi. Tiszta eget!

Kiss Péter

Szép lett. Viszont nekem gyanús a fényes barna folt a halmaz felett. Nem lehet, hogy az melléktermék (flathiba)?