Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Centaurus A - A rádió galaxis

A hónap képe döntős: 2020. szeptember

A Centaurus A galaxis a déli égbolt (Kentaur csillagkép) egyik emblematikus objektuma. Rádió galaxisnak is hívják, mivel igen erős rádióforrás. Ennek oka, hogy jelenleg is zajlik egy kísérő galaxisával való összeolvadása. Ennek nyoma fedezhető fel az egyébként első látásra nem feltétlenül galaxis emlékeztető formában. A beolvadó galaxis anyaga sötét sávként szeli át a látómezőt, ahogy az elliptikussá formálódó óriásgalaxis központi fekete lyuka szippantja magába. Az ütközés másik árulkodó jele a galaxis pólusain kiáramló anyag halvány sávja, mely a képen a sarkok irányába mutat.

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

CANON EOS 600D (átalakított)

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Namíbia Isabis farm

Dátum

2018-05-15

Expozíciós adatok

106*5perc

Hozzászólások

Csordás Péter

Ez egy nagyon szuper téma, irigyellek érte és még jól is sikerült :)

Feltóti Péter

Köszi Srácok! Hát igen, mond valamit ez a Jeff :-) Bence, azért így vágtam , mert igazából mindenki erre a részre kíváncsi :) De feltöltöm mindjárt az eredeti LM-et is.

Kiss Péter

Nagyon szép lett.
Nemrég olvastam egy ilyet Jeff Kanipe tollából: The Southern Hemisphere is _the_ place to see the universe. Van benne valami.

Tóth Bence

Nagyon szép kép lett Peti! A maradék 70%-ot miért nem hagytad meg? :)

Feltóti Péter

A közepe marhafényes, tulajdonképpen az az igazán nehéz benne, hogy ne egye meg a porsávot középen. Van amúgy halvány része is, ez a kép durván az eredeti 30%-a. Az eredeti lm-ben látszik hogy van két nagy jeteszerű poláris nyúlványa a galaxisnak, na az már elég halvány, de még azért elég markánsan jön.

Kiss Péter

Szép és látványos kép! Ez ennyire fényes, vagy Namíbia kell hozzá? Azért kérdem, mert az ilyen galaxis témára általában kb. 200+ kép szokott kelleni.

Francsics László

Nagyon látványos így ez a világító tojás. Most esett le, hogy az ASI 183 igazi otthon Namíbia lesz. Ott nem lesz gond a kis pixelekkel, sokkal nyugodtabb lehet az ég, felbontás lesz dögivel.

L