Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC7380 Varázsló-köd (SHO)

A hónap képe: 2020. augusztus

Olyan lassan gyűlnek a nyersek az Íriszhez hogy közben elkészült egy újabb keskenysávos projekt. A feldolgozás elég munkás volt a kis méret és a még keskenysávban is masszív csillagmező miatt, de remélem elfogadhatóra sikerült!

Készítette

Tóth Bence

Optika

200/800 Newton

Kamera

ASI1600MM Pro

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Törökszentmiklós

Dátum

2020-07-27

Expozíciós adatok

10 óra Ha, 3 óra OIII, 3 óra SII

Szűrők

Astronomik Ha,OIII,SII

Értékelések

Ritka az asztrofotók esetén az álló kompozíció, de annál izgalmasabb. ennél a fotónál azonban nem csak a formátum, hanem annak tartalma is rendkívül szép és dinamikus.

Francsics László

A HST paletta teljesen más színvilágot kölcsönöz egy objektumnak azon felül, hogy megmutatja a benne lévő elemeket. Bence nagyon jól dolgozta össze a három csatornát, szép ízléses kép lett a hónap képe.
Gratulálok!

Kajfis Tamás

A visszafogott és ezáltal sokkal természetesebb hatású HST színvilág, a precíz kidolgozás és a kompozíció, fantasztikus összhatást nyújt Bence fényképének. Gratulálok!

Majzik Lionel

Hozzászólások

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi szépen az értékeléseket Laci, Lionel és Tamás!

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi Rafi!

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Nagyon szép és minőségi felvétel lett! Így néz ki egy Hubble palettás kép! :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszönöm Peti!

 Kiss Péter Kiss Péter

Gyönyörű lett!

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi szépen Lionel, örülök hogy tetszik! :)

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Bence, csak a szokásos minőség! :) Nekem is nagyon bejön ez a visszafogott HST. A kompozíció is a helyén van, jól mutat állóban!

 Tóth Bence Tóth Bence

Laci, elültetted a bogarat a fülembe, és jól is tetted mert lányos zavaromban az APS-C szenzorhoz néztem az arányt, az ASI meg annál kisebb valamivel... szóval ott inkább 1/5 az az 1/8 :D

Arról nem is beszélve hogy mivel ez a szenzor közepe, itt lesz a legjobb a jel/zaj és a leképezés is, bármerre távolodunk mindkettő romlik (a jel/zaj a korrektor vignettálása miatt), és egyébként ezzel még szívok is kicsit sajnos mert az egyik sarkot még mindig nem tudtam rendbetenni teljesen :(

Teljes látómezős is van bőven a listán, sőt egy M31 HaLRGB mozaik is tervben van, csak győzzük derülttel :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Látómeződ 1/8-ada ilyen pontos leképezésű és tiszta jel-zaj arányú?
Komolyan irigyellek :-) Nagyon szép lett valóban.
-
Amúgy válassz teljes látómezős témákat is. Hatalmas élmény az a rengeteg részlet!

L

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi hogy ránéztetek Laci és Peti!
@Laci a "mi sasunk" gyakorlatilag a teljes látómezőm, csak nagyon minimális croppolással. Ez meg annak kb 1/8-ada, vagyis ennyivel kevesebb jellel tudok dolgozni (meg ugye jóval halványabb is a NGC7000-nél). Ennek inkább egy 300/1200-assal lenne jó nekimenni, ha lenne :)
@Peti örülök hogy tetszik a színvilág, én a HST-seket (meg általában a keskenysávos képeimet) próbálom kicsit visszafogottabban színezni mint általában, valahogy nekem így természetesebb.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Jó ez az álló megfogalmazása a képnek. Ezt a témát szinte mindenki fekteti. Egészen egyedi lett így.
Amúgy a szűrőket leszámítva mi a technikai különbség ez és a "mi sasunk között" között? Az sokkal részletgazdagabbnak tűnik. Az mozaik? Vagy ez croppolt? Persze ettől függetlenül éles, szép a felbontása.
L

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Nagyon szép és harmonikus a feldolgozás. Komolyan, erről még azt is elhinném, hogy nem hamis színes. Ritka, amikor ennyire élethű tud lenni egy HST palettás kép, pedig ugye ennek nem az a dolga, hogy élethű legyen. Nagyon tetszik. Sorakoznak fel szépen a gyűjteményedben a HST-re érdemes témák :)