Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC7380 Varázsló-köd (SHO)

Olyan lassan gyűlnek a nyersek az Íriszhez hogy közben elkészült egy újabb keskenysávos projekt. A feldolgozás elég munkás volt a kis méret és a még keskenysávban is masszív csillagmező miatt, de remélem elfogadhatóra sikerült!

Készítette

Tóth Bence

Távcső/Objektív

200/800 Newton

Kamera

ASI1600MM Pro

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Törökszentmiklós

Dátum

2020-07-27

Expozíciós adatok

10 óra Ha, 3 óra OIII, 3 óra SII

Szűrők

Astronomik Ha,OIII,SII

Hozzászólások

Tóth Bence

Köszi Rafi!

Schmall Rafael

Nagyon szép és minőségi felvétel lett! Így néz ki egy Hubble palettás kép! :)

Tóth Bence

Köszönöm Peti!

Kiss Péter

Gyönyörű lett!

Tóth Bence

Köszi szépen Lionel, örülök hogy tetszik! :)

Majzik Lionel

Bence, csak a szokásos minőség! :) Nekem is nagyon bejön ez a visszafogott HST. A kompozíció is a helyén van, jól mutat állóban!

Tóth Bence

Laci, elültetted a bogarat a fülembe, és jól is tetted mert lányos zavaromban az APS-C szenzorhoz néztem az arányt, az ASI meg annál kisebb valamivel... szóval ott inkább 1/5 az az 1/8 :D

Arról nem is beszélve hogy mivel ez a szenzor közepe, itt lesz a legjobb a jel/zaj és a leképezés is, bármerre távolodunk mindkettő romlik (a jel/zaj a korrektor vignettálása miatt), és egyébként ezzel még szívok is kicsit sajnos mert az egyik sarkot még mindig nem tudtam rendbetenni teljesen :(

Teljes látómezős is van bőven a listán, sőt egy M31 HaLRGB mozaik is tervben van, csak győzzük derülttel :)

Francsics László

Látómeződ 1/8-ada ilyen pontos leképezésű és tiszta jel-zaj arányú?
Komolyan irigyellek :-) Nagyon szép lett valóban.
-
Amúgy válassz teljes látómezős témákat is. Hatalmas élmény az a rengeteg részlet!

L

Tóth Bence

Köszi hogy ránéztetek Laci és Peti!
@Laci a "mi sasunk" gyakorlatilag a teljes látómezőm, csak nagyon minimális croppolással. Ez meg annak kb 1/8-ada, vagyis ennyivel kevesebb jellel tudok dolgozni (meg ugye jóval halványabb is a NGC7000-nél). Ennek inkább egy 300/1200-assal lenne jó nekimenni, ha lenne :)
@Peti örülök hogy tetszik a színvilág, én a HST-seket (meg általában a keskenysávos képeimet) próbálom kicsit visszafogottabban színezni mint általában, valahogy nekem így természetesebb.

Francsics László

Jó ez az álló megfogalmazása a képnek. Ezt a témát szinte mindenki fekteti. Egészen egyedi lett így.
Amúgy a szűrőket leszámítva mi a technikai különbség ez és a "mi sasunk között" között? Az sokkal részletgazdagabbnak tűnik. Az mozaik? Vagy ez croppolt? Persze ettől függetlenül éles, szép a felbontása.
L

Feltóti Péter

Nagyon szép és harmonikus a feldolgozás. Komolyan, erről még azt is elhinném, hogy nem hamis színes. Ritka, amikor ennyire élethű tud lenni egy HST palettás kép, pedig ugye ennek nem az a dolga, hogy élethű legyen. Nagyon tetszik. Sorakoznak fel szépen a gyűjteményedben a HST-re érdemes témák :)