Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Hold analemmája

Kommentben írom le mert itt csak 2000 karaktert enged.. :)

Készítette

Soponyai György

Optika

Samyang EF 24/1.4

Kamera

Canon EOS 5D Mark II

Mechanika

fotóállvány

Helyszín

Mogyoród

Dátum

2020-03-27

Expozíciós adatok

napszaktól függően változó

Hozzászólások

Schmall Rafael

Szerintem nagyon látványos, de lehet, hogy valami más előtér jobb lett volna. Tudom így is hatalmas munka volt megcsinálni, de ha a lúd legyen kövér... :D

Francsics László

Sejtettem, hogy ilyesmi lehet a módszer. :-) Ha már ekkora meló van benne, mindenképp megy a feedback: nagyon látványos az animáció, sőt, át lehet érezni a holdpálya lüktetését belőle.
A kép meg nagyon értékes. Nem hiszem, hogy gyakran meg lehet ismételni majd ezt idehaza. Bár tudom, hogy Neked ez ismétlés már ebben a témában.

Soponyai György

Stellariumban írtam egy kis szkriptet ami 1.035028 napokat lépegetett előre és készített egy screenshotot. Azokat 26-27-esével kézzel dolgoztam fel PS-ben. Fekete háttér előtt fehér pötty a Holdra majd a pöttyöket összekötöttem piros vagy fehér görbékkel.
5000 screenshot készült, kb. 3700 körül lett tele vele a tököm. Egy hónap feldolgozása 10-15 percig tartott -- talán érthető.. :)

Francsics László

Az komoly! A videó is, meg az is, hogy összehoztad. Csak egy alkalommal volt felhő által takarva a Hold, nem semmi ekkora kockázatot vállalni.
A videó meg nagyon szemléletes. Nem is tudom, hogyan lehet ilyen animációt összerakni...
Nagy gratula!

Soponyai György

Készítettem egy rövid Youtube-videót is. Életem első "igazi" YT videója -- kicsit talán bénácska de szerintem szemléletes és talán inspirálhat másokat is hogy megpróbálkozzanak eme szép égi jelenség megörökítésével! Ne feledjük: minden Nap-analemma ugyanúgy néz ki de minden Hold-analemma egyedi és megismételhetetlen lenne.. ;-)


www.youtube.com/watch?v=6euyU6fxUKE

Soponyai György

Ha egy adott időpontban (pl. reggel nyolckor vagy délben vagy délután négykor) megfigyeljük a Napot, mindig "nagyjából" ugyanabból az irányból látjuk sütni. Télen alacsonyabban, nyáron magasabban, plusz van egy kis jobbra-balra kitérés a Föld ellipszis alakú pályájának köszönhetően. Ha megörökítjük a látványt és egymásra vetítjük a képeket, egy év alatt Napunk lassan megrajzolja a híres "Égi Nyolcast". Az elmúlt évek során az analemma-fotóprojektek egyre népszerűbbé váltak a Világ amatőrcsillagászai és fotósai körében, manapság szinte havonta publikálnak újonnan elkészült képeket analemmagörbékkel szebbnél szebb környezetben.

A Holdnak átlagosan 1.035028 nap (vagyis 24 óra 50 perc 29 másodperc) kell ahhoz hogy egy kört megtegyen az égen, mondhatni ennyi egy "Hold-nap" hossza. Ha kegyes az időjárás és végig elkerül minket minden frontfelhőzet, 27 napon keresztül 24 óra 50 perc 29 másodpercenként Holdat fotózva megörökíthetünk egy analemma-jellegű görbét. A Napéval ellentétben amely évről évre ugyanúgy néz ki, ez egy nyílt görbe: kezdő- és végpontja nem egyezik meg továbbá alakja hónapról hónapra változik.

A Hold analemmasztikus mozgásának ábrázolása még nagyon gyerekcipőben jár: korábban mindössze három ilyen felvétel látott napvilágot (közülük a harmadikat én készítettem még 2014-ben). Pedig nagyon izgalmas téma: szétcsúszott napirend (ma hajnali háromra menjünk fotózni, holnap négyre, holnapután háromnegyed ötre, jövő héten meg szervezzük át a délelőtti meetingeket), a hosszú távú időjárás- és felhőelőrejelzések szinte óránkénti gyomorgörcsös figyelése ("Jajj, jövő szombat délelőtt 80% felhőzetet jósolnak!").
A jelenlegi koronavírus-karantén miatti "röghöz kötés" és az áprilisra jósolt száraz, felhőtlen időjárás arra inspirált hogy megpróbálkozzak egy újabb Hold-analemma elkészítésével. Olyan helyszínt kellett keresnem ami mogyoródi otthonomból gyalogosan könnyen és gyorsan megközelíthető. Gyorsan meg is találtam a falu szélén, mindössze öt perc sétával elérhető mezőt ahonnan kitűnő rálátás nyílik a délnyugati égre Mogyoród és az M3-as autópálya fényeivel az előtérben, Budapest fényeivel a távolban. Március 26-tól kezdve három héten át naponta elsétáltam erre a helyre és egy esős/felhős délelőttöt leszámítva megörökítettem Égi Kísérőnket, majd a kapott képeket rávetítettem a március 27-én készített előtérfotóra.