Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M101 HaLRGB v2

M101 HaLRGB

M101 HaLRGB

Belecska ugyan felültetett kicsit múlt héten, de szerencsére jött még egy derült hétfőn :) Rendesen megizzasztott a feldolgozás, de remélem azért elfogadhatóra sikerült.

Készítette

Tóth Bence

Távcső/Objektív

200/800 Newton

Kamera

ASI1600MM Pro

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Belecska, Cserhát

Dátum

2020-04-27

Expozíciós adatok

90x300s L, 30x300s Ha, 25x25x25x300s RGB

Szűrők

Astronomik L2,R,G,B,Ha

Hozzászólások

Tóth Bence

Köszi szépen Rafi!

Schmall Rafael

Tetszik ez a kompozíció és elég mélyre sikeredett a kép. :-)

Tóth Bence

Igen, mentem még egy kört vele mikor beraktam a plusz lumit. Most én se tudnám megmondani hogy melyik áll közelebb (a felbontást leszámítva persze :) ), mert az elmúlt napokban rengeteget láttam mindkettőt. Pár hónap múlva mikor visszanézem a változatokat kiderül...

Francsics László

Jól láttam, hogy itt történ valami? :-)
Nagyobb lett a kép felbontása, de visszafogottabb a feldolgozása. Ízlések és pofonok, de nekem tetszik mindkét változás! Ezzel nem akarlak befolyásolni, lehet, hogy nem ez a visszafogottság a Te utad, de legalább megnézted!
Laci

Tóth Bence

Belegyúrtam még 3 órányi L-et ami még februárban készült amolyan B célpontként. Ott teljesen más kompozícióban volt az M101, ráadásul a távcsövet is átszereltem azóta, szóval a difftüskék is elforogtak, szóval csak az M101-re maszkoltam rá a plusz nyerseket. Kicsit a zöldből is visszavettem, meg teljesen kitoltam a kép szélét amennyire lehetett... itt már látszott a stackelés, de mivel nagyrészt háttér van már úgyhogy maradt végül. Kicsit visszavettem a zöldből is.

Tóth Bence

Köszi szépen Adrien!

Klamerius Adrien

Ez egy kellemes természetes hatású M101 lett Bence, persze kívánna még egy kis expót, de ez majdnem minden képpel így van. Tényleg kicsit szélre kerültek a galaxisok, viszont tökjó hogy rajta van a képen az M101 és az NGC 5474 is. Gratulálok!

Tóth Bence

(K) Peti: Köszi! Én mindenképpen szerettem volna belekomponálni az NGC5474-et, végül ezt tudtam kitalálni... egy picit nagyobb látómezővel szerintem jobban mutatna, de az ASInak ennyi van. Így is rendesen ellenőrizgetnem kellett hogy a bolygatás ne vigye el egyik irányba se nagyon :)

(F) Peti: Hát igen az expóból sose elég :) Mindenképp akarok még majd lőni rá.

Feltóti Péter

Májusban még bőven lehet rá fotózni, szerintem érdemes lenne folytatni, nem is egy éjszakán. Most még amúgy se nagyon van mit fotózni itthonról. Én is haladgatok a feldolgozással, most már egészen megbarátkoztam a jelenlegi állapottal. :) Nehéz ügy ez a galaxis.

Kiss Péter

Tetszik az M101 kidolgozása és a háttérben is van mit nézni. A saját képemen én elengedtem az NGC 5474-et. Ahhoz túl távol van, hogy normális legyen a kompozíció, viszont elég közel, hogy valahogy mégis megpróbáljam beleügyeskedni a képbe. Inkább lemondtam róla, az M101 önmagában is lenyűgöző.

Tóth Bence

Laci, szívem szerint még lőnék rá egy éjszakát hogy eredeti felbontásban is jó legyen... talán még a köv újholdnál lesz rá alkalom. :) Igen a nyugodtsággal legalább nem volt gond. A tiedet mikor láthatjuk Peti? ;)

Feltóti Péter

De a nyugodtság Belecskán jó volt legalább :)

Francsics László

Bence, nem akartad nagyobb méretben feltenni? vagy úgy ítéled meg, hogy nem elég?
Amúgy találó a kompozíció.
Belecskán akkor (meg máshol is) szerintem fátylas volt, én az allsky kamerán legalábbis ezt véltem észrevenni.
Laci

Tóth Bence

Igazábol én is rosszabbra számitottam mikor élőben láttuk, de a hétfői Cserhát azért verte most...

Feltóti Péter

Mi történt azzal a belecsaki estével? Nekem jók lettek azok az expok, sőt a legjobbak az összes április közül.