Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Cygnus - Cepheus panoráma

Tesztmozaik, ami a nagy felbontás bemutatására, a mozaikolás nehézségeinek kipróbálására volt hivatott, nem túlságosan tervezett kompozícióval.

Készítette

Francsics László

Távcső/Objektív

Samyang 135 mm f/2 ED UMC

Kamera

Canon EOS 5DS R

Helyszín

Cserhát

Dátum

2020-04-14

Expozíciós adatok

1+1,5 óra

Hozzászólások

Francsics László

Sziasztok!
Köszönöm!
Csilla, nem terveztem folytatni, de aztán megnéztem,hogy milyen részek maradnak le a kép felső éle mentés, és lehet, hogy további tesztelés céljából fotózok még hozzá két panelt, hogy rajta legyne az IC 1396 is. :-)

A paneleket Pixinsightban kalibráltam és stackeltem, majd PS-ben görbéztem fel, utána registarral illesztettem őket panorámává. De tuti van erre más módszer is, ami jó, csak nekem ez áll kézre régen is az Iris-PS-registar kombót használtam. Már hozzászoktam...
Laci

Tepliczky Csilla

Nagyon szép lett, jól jönnek a finom részletek. :) Tervezel hozzá további paneleket is?

Klamerius Adrien

Nagyon mozgalmas és dús panoráma lett! Mivel raktad össze? APP-vel játszottam a múltkor, úgy tűnt mozaikokra az elég jól teljesít.

Kiss Péter

Szépen adagolod a tesztképeket, lassan összeáll az egész északi Tejút :).

Francsics László

Köszi Zoli!
F2,4-en használom, de ha f3,2-re tekerem, a sarok akkor sem változik.
Az a megoldás, hogy nagyon nagy átfedést kell hagyni a mozaikpanelek között, és akkor nem lesz feltűnő az elhúzás szerű jelenség.
Amúgy jó obi, APS-c-n tökéletes. (Ha jót fogsz ki)
Laci

Bach Zoltán

Nem lett rossz tesztnek :) sőt! Nem is blendézed az obit? Talán a széleken egy picit kevésbé korrigált ami egy látómezős fotónál nem gond, de mozaikolásnál talán nem szerencsés. Nagy figyelemmel kísérem munkádat ezzel az obival, nekem is a beszerzési terveim közt van.