Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M51 Az ördög a részletekben...

Engedjétek meg, hogy feltöltsem ezt a félkész fotómat... A főtéma befejezése után volt még egy kis időm. Szuper minőségű égbolt alól fotóztam az M51re. Három óra lumi és semmi más. Természetesen befejezem, de a részletek miatt szeretném megosztani veletek. Még a végén leszokom a maratoni fotózásról.

Készítette

Bagi László

Távcső/Objektív

200/800 Newton asztrográf

Kamera

Atik One 6 CCD MONO

Mechanika

Skywatcher NEQ6 átalakított

Helyszín

Magyarország-Öcsöd

Dátum

2020-03-22

Expozíciós adatok

Lum 3 óra 6 perces expókkal

Hozzászólások

Bagi László

Igyekszem mihamarabb befejezni. Remélem tudok még emelni egy picit a részleteken. Köszönöm,hogy ránéztél Zoli. :)

Nagy Zoltán A.

Hát ha az ördög a részletekben lakik, akkor szép nagy palotája van! :) Fantasztikusan részletes, gyönyörű kép! MI lesz ebből mire kész is lesz... azt elképzelni sem tudom.

Bagi László

Általában egy Galaxis fotónál 18-20 órányi Lumi és 3-5 órányi RGB nyers képet szoktam készíteni. Az éjszaka első felében a főtémát befejeztem, és nem volt szívem elengedni a maradék 2-3 órányi tiszta éjszakát. Igazi örömfotózás volt. Picit lazán vettem a vezetést. Láttam a nyerseken, hogy erős anyag lehet.
Természetesen folyt köv...
Nagyobb odafigyeléssel és precízebben. Köszönöm Laci. :)

Francsics László

Nagyon látványos így fekete-fehéren, remek részletek látszódnak, végre teljes felbontásban látunk egy fotót Tőled!
Ami nekem külön tetszik, az a vágás. Nem a megszokott balról jobbra, hanem átlós dinamikus. Jól működik.
Sok sok RGB-vel küldd meg! Eltérő csillagpopulációk vannak a halóban, sőt porfelhők is, érdemes lenne azt is előbányászni, ahhoz pedig kell az RGB rendesen.
Laci

Bagi László

Szia Gábor. Örülök, ha tetszik a fotó. A linket külön köszönöm. Szerintem érdemes összehasonlítani a két fotót. Tisztában vagyok vele, hogy a Piszkési távcsővel nem vehetjük fel a versenyt, de egy picit talán megszorongathatjuk néha... Derültet. :)

Szeleczki Gábor

Wow, nem tudom, hogy ez részletesebb-e, vagy a piszkéstetői méteressel készült fotó (https://m.blog.hu/cs/csillagvizsgalo/image/piszkes_1m_insidenout.jpg)... De az biztos, hogy ez mélyebb, és a közepe sincs beégve. :)