Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M81 közelebbről

Hosszú út vezetett ide 2013-tól, amikor megvettem a CANON EOS 600D gépemet. Már jó ideje terveztem, hogy lecserélem a DSLR-t valami másra, és sokáig tartott, mire Ivánnal, Patrikkal, Francsics Lacival és Tóth Gáborral kiokoskodtuk, hogy mi lenne az ideális választás. Na olyan nincs, csak mondjuk jó kompromisszum. Így a csere tárgyra részben egy ASI183 MM Pro-ra esett, de a döntéstől még szintén hosszú út vezetett az első értékelhető expókig. Még mindig barátkozási fázisban vagyunk, de talán most már egyre jobban kezdjük érteni egymást. Nagyon nagy élmény a mono szenzor, a borzasztó érzékenység, a 20 megapixel fele akkora területen, mint eddig. Próbálgatás közben épp az M81 jött szembe, így egy rövid (1 éjszakás) sorozat eredményét mint First Light publikálom. Csak úgy mondom, hogy a fluxusok simán jönnek most is, csak még akarok hozzá egy éjszakát, hogy szépen tudjam feldolgozni. Itt most csak a galaxisra koncentráltam, első sorban élethűre szerettem volna feldolgozni, és olyan "közel menni" hozzá, ahogy eddig is szerettem volna, csak nem volt meg hozzá a felbontásom. Próbáltam kihozni a legtöbbet a részletekből úgy, hogy még ne legyen zavaró a zaj és az egyéb kompromisszumok.

Készítette

Feltóti Péter

Távcső/Objektív

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

ZWO ASI183 MM Pro

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Belecska

Dátum

2020-02-21

Expozíciós adatok

107*3 perc L + 25*3 perc RGB - Gain 120

Szűrők

Astronomik Deep Sky RGB + Astronomik L

Hozzászólások

Feltóti Péter

Gábor, Zoltán, köszönöm szépen! Peti, ezen egészen kicsi zajszűrés van, mert egészen kicsit volt csak zajos a háttér, de ez nem igazán mérvadó most, mert alig van kihúzva a kép. Azt, hogy a színes mit hozna, nem tudom. Még ezzel sincs tapasztalatom ahhoz, hogy okosokat mondjak :) Viszont szerintem mélyégre semmi értelme színes kamerát venni.

Kiss Péter

Van a háttéren zajcsökkentés? A hűtött kamera ilyen zajtalan hátteret produkál? Az össz expó idő kb 6,5 óra. Azon gondolkozom, hogy ugyanilyen színes kamera ennyi expó idővel hozná ezt a szintet?

Nagy Zoltán A.

Na ez meg a másik eszméletlenül részletes galaxis-kép most. :) Nem is tudom, hogy inspirál-e vagy inkább elviszi a kedvet (viccelek ám! ;-) -- mert ilyet úgysem lő még1x az ember. Szenzációs

Jelinek Gábor

Hűha, nem semmi first light. Lehet majd huncutkodni rendesen az új upgrade-el. Sok örömöt, derültet hozzá! ;)

Feltóti Péter

Hát lehetett volna jobb is :))) Mindenképp rátesszük, ezt is meg a Moraviant is :)

Francsics László

Azért az 50 centisre rá kellene tenni + egy reduktort kellene hozzá szerezni. Nagyokat lehetne vadulni, csak ahhoz tényleg jó seeing kell.

Francsics László

Peti, ez volt az a "nem túl jó" nyugodtság?
Erre mondják azt, hogy menj a... (vérmérséklet szerint kiegészítendő)
Szerintem be fog válni ez a rendszer. :-D De ezzel nem mondtam újat.