Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC405 és IC 410

Sziasztok. Ezúton szeretném nektek bemutatni eddigi legnagyobb (és legszebb) projektemet amin a Flaming Star és Tadpole köd látható. Volt egy szerencsés 7 napom mikor szinte minden este tiszta volt, és sajnos csak a téli hosszú éjszakák ellenére is csak napi 6,5 ora ment bele. Így tudtam majd 120 5 perces képet kihozni csatronánként. OIII-ra sajnos nem volt elég a majd 10 ora integrációs idő f3.3-al sem. Időjárás miatt jelenleg nem tudok semmit gyűjteni hozzá,viszont talán legközelebbi lehetőségnél a full frame re való upgrade miatt nem kell már mosaikoznom. Remélem majd ha így lesz össze fogom tudni legózni a képeket valahogy.
fogadjátok szeretettel.
Tiszta Eget
Attila

Készítette

Kaptás Attila

Optika

Takahashi Epsilon 160ED

Kamera

QHY268M

Mechanika

Pegasus Astro NYX 101 Harmonic Drive

Helyszín

Bassersdorf

Dátum

2023-01-30

Expozíciós adatok

120x300 HA 120x300 OIII 120x300 SII

Szűrők

Astronomik MAXFR SHO

Hozzászólások

 Kaptás Attila Kaptás Attila

Szia Bence. köszi hogy ránéztél. Egy keveset vágtam a képből mert ugye ez egy 2 részes mozaik kép és az illesztések miatt kellet crop-olni. Kicsit nagyobb lenne az eredeti de nem sokkal. Még tuti meg fogom próbálni másképpen is feldolgozni. Itt elfelejtettem a nagy izgalomban a Ha-t luminance rétegként rátenni és igy kicsit kevesebb részlet jött elő de én is meg vagyok elégedve ettől független.

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Attila! Tök jó kép lett, izgalmas ez a terület. Azért is jó ez a nagylátószögű megközelítés, mert így szépen látszódnak a nagyméretű hidrogén struktúrák a két terület között, ami amúgy általában nincs fókuszban. Vágtál a képből, vagy ez a teljes LM? Ami az OIII-at illeti, szerintem elég az expó (az látszik az IC410-ben), az IC405-ben nincs OIII, ott ami kéket látsz az reflexió, szóval baromi haványan fog jönni OIII szűrőn keresztül.

 Kaptás Attila Kaptás Attila

Köszönöm a hozzászólást Laci, igen a befényesedés egy OIII régió lenne da mivel nem tudtam jobban előcsalogatni, ezért tűnhet befényesedésnek, lehet kicsit még dolgozom rajta.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nagyon szép lett Attila! Talán a Lángoló Csillag-ködnél valami élek furcsán befényesedtek, de ettől eltekintve nagyon látványos.