Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Rák-köd

A teliholdra való tekintettel keskenysávban fotózható ködöt szerettem volna fotózni Hubble-palettában. Az aránylag kevés adat ellenére meg vagyok vele elégedve. Ez volt az első képe a 6200MM kamerának, természetesen elsőre nem volt egyszerű szülés. Két éjszaka készült a fotó, ebből az elsőn az OAG-n nem kaptam fókuszt, így a közel 2 méteres csövet egy 180mm pici csővel vezettem amit gyorsan rá tudtam dobni, így csak 1 perces képek készültek. Másnap már tudtam használni az OAG-t, ekkor lőttem az ötperces H alfa képeket. Ennek ellenére végül az Oiii képet használtam luminanciarétegként, mert azon látszottak egyedül a középső részen levő szálak.
A kamerát crop módban használtam a célpont méretét tekintve, illetve azért, mert az OAG mindenképpen belelóg a full frame szenzor elé az én adaptereimmel. A Celestron nem árul M48-nál nagyobb adaptert a távcsőhöz, ami magához a szenzorhoz elég lenne, de az OAG-val együtt már biztosan nem. Egyelőre maradok a crop módnál - egyszer majd lehet vágyom a tényleges full frame szenzorra, de addig meg vagyok ezzel így elégedve.

Készítette

Bartek Luca

Optika

Celestron C11 EdgeHD + 0.7x Reducer

Kamera

ASI 6200MM Pro

Mechanika

RST-300

Helyszín

Lugano, Svájc

Dátum

2022-11-06

Expozíciós adatok

Ha: 3 h, Sii: 68 min, Oiii: 70 min

Szűrők

Antlia LRGBSHO

Hozzászólások

 Bartek Luca Bartek Luca

Szia Laci, koszonom, mar javitottam is!
A megoldas az OAG problemara az lesz, ha talalok M54 vagy nagyobb adaptert (van egy 91mm T gyuru a reduktor es a kamera kozott). A Celestron ezekbol M42 es M48-ast arul, ez az M48-cal keszult. Ez van annyira leszukitve, hogy az OAG-t be kell nyomni annyira, hogy kilasson. Amint talalok nagyobbat, a problema meg fog oldodni!

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Para ez a crop mód. Most persze tök jó, kisebb galaxisoknál is, de egy kiterjedt ködösség esetén kár lesz a látómezőért. Kár, hogy belóg az OAG, jó lenne, ha lenne erre megoldás.
Amúgy tök jó lett ez a szivárványos megjelenés. Láttam már többször, kíváncsi volnék, hogyan jön elő.
(nem planetáris, szupernóva maradvány amúgy)