Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M31 4 paneles mozaik

Androméda idény van, nem maradhat ki idén sem. Mivel a 800-as fókusz több paneles megoldásért kiált, egy négyessel próbálkoztam. Eleinte gondolkoztam több panelben is, hiszen a téma simán elbírta volna, így is látszik hogy még mindig szűk, de a 4 panel kidolgozása elérte a gépem használhatóságának határait. A PI több alkalommal is kilépett, sok esetben kivárhatatlan hosszúságúra nyúlt egy-egy processz.
Valamikor beszélgettünk az egyik klubesten, hogy miért jobb több rövidebb sorozatot elereszteni, a mozaikomon megtanultam a saját bőrömön, mennyire igaz. Az alsó mozaikokon látszik, hogy mennyire befolyásolja a légköri viszonyok változása a kapott expók kontrasztját.
De nem adom fel, ezek 180s-es expók, a következő sorozat 300s lesz, plusz Ha-val is készítek majd egy mozaikot. Gondolkoztam az OIII-n is, lehet rápróbálok egy éjszakányit. Ha esetleg valaki lőtte már az M31-et OIII-al, örömmel venném ha megosztaná a tapasztalatait.

Készítette

Mag István

Optika

TS 200/800 UNC

Kamera

ASI2600MC

Mechanika

EQ6R

Helyszín

Alsómocsolád

Dátum

2022-09-03

Expozíciós adatok

4 óra

Szűrők

Astronomik UV/IR

Hozzászólások

 Mag István Mag István

Köszi Laci, Ivánnak köszönhetően lett egy spéci pókláb a tubusba, nagyon sokat számít. És igen, köszi Iván :)

 Mag István Mag István

Köszi Lionel, sokat dolgoztam vele, de igazából félúton járok vele, szeretnék gyűjteni még hozzá. Valóban kissé melegebbre van véve :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Azért meg kell hagyni, ez egy nagyon szép részletes kép lett, penge csillagokkal!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Gratulálok, egy mélyeges mozaikfotó különösen feladja a leckét! :) Esetleg amit javasolnék, hogy ha van rá lehetőséged, érdemes lenne egy fehéregyensúlyt ellenőrizni, nekem most úgy tűnik, mintha a melegebb tónusok felé tolódott volna el.

 Benei Balázs Benei Balázs

Ja értem, így már világos. Köszi!

 Mag István Mag István

Lehet félreérthetően fogalmaztam. A rövidebb sorozat azt akarta jelenteni, hogy kevesebb expó, azonos körülmények között. Mozaiknál pl érdemesebb lett volna kevesebb expót csinálni, de azt az összes képkivágáson, viszonylag gyorsabban. A hosszabb expó azért kellene, hogy a sötétebb részek is jobban látszódjanak, a központi régió ebben az esetben beéghet, mert van rövidebb záridő is.

 Benei Balázs Benei Balázs

Nekem tetszik, én is szemeztem már az Andromédával, hogy több panelben lehetne fotózni. Bár az én 1000 mm fókuszomhoz 5 panellel számoltam, biztos nem egyszerű téma.

Ha jobb több rövid sorozatot ereszteni, akkor miért tervezed növelni az expóidőt a következő alkalommal?