Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Buborékköd és környezete

Most már kezd összeállni az astroberrys történet. Kiderült, hogy a microSD kártya szívatott hónapokon keresztül. A buborék-köd választottam első nekifutásra, mert ilyen vágás mellett erről a régióról nem nagyon találtam szép képet. 30 órát tervezek beletenni, csak azt nem tudom, hogy hány óra készüljön szűrő nélkül, hogy a csillagok színei szépek legyenek?

Készítette

Jámbor Tamás László

Optika

TS-Optics 200\1000 newton (átalakított)

Kamera

Canon 5DmarkII (Átalakított)

Mechanika

Skywatcher EQ6R-Pro

Helyszín

Mayrhofen

Dátum

2022-08-26

Expozíciós adatok

10 óra UHC

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Kellemes a kompozíciód, ha sikerül a csillagokon javítani, aminek a módszerét Peti nagyon jól megfogalmazta, akkor igazán pofás kép lesz belőle, várom a javított verziód!!! :)

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Köszönöm szépen Peti a segítségedet, nagyon hasznosak és építő jellegűek. Leszedtem a Starnet2-t igen jó kis program. Most megint elleszek vele egy jó darabig. :)

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Na ezt a programot nem ismertem, én PS-l próbáltam meg minél pontosabb csillagmezőt kijelölni és rétegként lementeni. De a főproblémám a brutálisan párás égbolt itt Zillertalban, ami sajnos rányomja a bélyegét az élességre és a csillagok körül részemről egyenlőre kezelhetetlen halot hoz létre, vagy azt a furcsa csúnya homályos sávot, amit te is említettél.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Aha, hát azt megértem, nem triviális. Több különböző módszer is van, több különböző szitura és nem mindig működik mindegyik jól, leginkább függ a kép jel/zaj arányától, a csillagok méretétől, szűrőtől, nyugodtságtól, fókusztól, csillagok sűrűségétől, szóval kb mindentől. Ami kulcsfontosságú, az a csillagok kijelölése. Erre jó módszer a StarNet2. Az csinál egy csillagtalan képet, és abból lehet különbség képzéssel előállítani egy nagyon pontos csillagmezőt, annak már lehet úgy játszani a színegyensúlyával, hogy visszarakod, akkor is szép tud maradni. Vagy fotózól hozzá színréteget és azt rakod rá, és úgy rakod vissza a képre, de ennek is vannak buktatói.

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Csillagkicsinyítést csináltam rajta, majd a mentett csillagmezőnek a színét próbáltam helyrerakni, mert pirosak voltak. Folyamatosan módosítom próbálgatom a csillagokat rendberakni, de mindíg hadilábon állok velük. Igazából azt se tudom honnan álljak neki.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Ha csak a csillagok színéhez akarsz valós színeket lőni, akkor ahhoz nem kell túl sok, szerintem kb 2/3-ad 1/3-ad arányt célozz be az UHC javára. Viszont azt nem tudom, hogy most mit csináltál a csillagokkal, de valami nagyon nem stimmel velük. A legfényesebb csillagok nagyon műnek tűnnek, de nem ez a nagyobb gond, hanem a közepesen fényes csillagok. Be van halványulva a közepük és van körülöttük valami artifaktnak tűnő haló. Ezt mindenképp iktasd ki a feldolgozásból, mert ez így nem jó.