Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

AE Aurigae Régió

Ez a széles látószögű kép a Szekeres (Auriga) csillagképről a teraszomról készült. Ez az égboltszelet bővelkedik különféle halmazokban és ködösségekben, ami határozottan nem könnyítette meg a feldolgozást.

A legnagyobb objektum, a kép alsó részén, a Lángoló csillag (Flaming Star) köd. Az itt található gázt az objektum legfényesebb csillaga, az AE Aurigae világítja meg. Ez egy úgynevezett szökevénycsillag: mozgásából ítélve a számítások alapján eredetileg az Orion-ködből származik.

A bal oldalon található nyílthalmaz, avagy a Tengeri csillag halmaz, körülbelül 100 csillagot tartalmaz.
A két fényesebb kerület kép bal felső részén, valamint a nagyobb narancsos árnyalatú objektum mindegyike szintén egy-egy csillaghalmazt tartalmaz. Utóbbiak fényesebbnek hatnak az őket körülvevő gázfelhő miatt: a vörösesen sugárzó hidrogéngáznak, valamint a gázról visszaverődő kékes csillagfénynek köszönhetően.

Készítette

Bartek Luca

Optika

William Optics RedCat 51

Kamera

ZWO ASI2600MC PRO

Mechanika

iOptron CEM40G

Helyszín

Lugano, Svájc

Dátum

2021-10-28

Expozíciós adatok

104 x 300sec, -20°C, gain 100

Hozzászólások

 Bartek Luca Bartek Luca

koszonom! Igazad van, most mar en is ugy latom, hogy kulonosen a kodossegekben lathato, hogy tultoltam a csillagkicsinyitest.

 Dezső Attila Dezső Attila

Wow!!! Micsoda látómező! De a feldolgozás valahogy nem az igazi! Valahogy túl soknak tűnik a zajszűrés, és a csillagkicsinyités is. Szerintem ebbe a nyersben, ezzel a kamerával több kell hogy legyen! De az irány jó!